Тако се, међу састојцима који помажу у чишћењу, често спомиње сода бикарбона. Јефтина је, доступна, у практичном паковању и свестрана, јер не само да користи у кувању, него и код уклањања непријатних мириса.

Па ипак, ваља имати на уму да њеним коришћењем на одређеним површинама можете створити више проблема него користи. Иако се сода бикарбона може чинити као фини прах, она је заправо абразивно средство за чишћење. Лифехацкер издваја површине које би сода бикарбона могла да оштети и неповратно уништи.

Мермер

Мермер и кварц су прилично чврсти, али могли бисте да их упропасте ако их редовно чистите содом бикарбоном. Свако брисање троши горњи заштитни слој и у на крају може да доведе до огреботина.

Фото: Јутјуб принтскрин/Креативни Минион

 

 

Стакло

Стакло је такође међу површинама на којима ће се огреботине одмах приметити, а сода бикарбона ће их и те како истаћи. За беспрекорну чистоћу и сјај избегавајте соду бикарбону.

Коса

Маске и смесе које би требале да помогну у чишћењу косе не би требало да садрже соду бикарбону. Она исушује косу и чини је слабом и ломљивом.

Фото: Профимедиа

 

 

Дрвени подови и намештај

Сода бикарбона је превише абразивна за коришћење на дрвеним површинама. Може да истроши површину дрвета и узрокује видљива оштећења.

Фото: Профимедиа

 

 

Све с огреботинама, пукотинама или резбаријама

Будући да је у праху, сода бикарбона се таложи у сваки кутак и пукотину на површини предмета. Иако то може да помогне у чишћењу остатка таквог предмета, тешко ћете уклонити прах из удубљења.

(Lifehacker)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".