Министаркa здрављa др Даница Грујичић подржала је и најавила је предлог закона по коме ће пушење бити забрањено, што је узнемирило многе суграђане, а додатну љутњу код пушача изазвала је чињеница да ће уколико овај закон ступи на снагу, дувански дим бити забрањен и на аутобуским стајалиштима, дечијим игралиштима и спортским манифестацијама.

Иако предлог овог закона предвиђа забрану пушења и на неким отвореним местима, поједини затворени простори биће ослобођени забране.

- Само у посебно одређеним смештајним јединицама у хотелу, мотелу, хостелу или другом објекту који обавља делатност у складу с прописима којима се уређује туризам и угоститељство, пушење може бити дозвољено, уз испуњавање услова одређених Законом - рекла је помоћница министарке здравља Јелена Јанковић.

Она је додала да се забрана пушења односи и на електронске цигарете, као и да се овом допуном прецизира члан закона којим је пушење забрањено у сваком затвореном радном и јавном простору.

- Забраном су обухваћени и угоститељски објекти, без могућности да се у затвореном радном простору одреди посебна просторија намењена искључиво за пушење и у отвореном простору за одржавање позоришних, биоскопских и других врста представа коме се поред у закону наведених представа додају и спортске - навела је она. 

Подсетимо, угоститељи су се први побунили против овог предлога наводећи да су кључни разлози за то велики губитак прихода за време пандемије корона вируса, као и чињеница да пушачи чине око 70 одсто посетилаца ноћних клубова.

Мишљења Београђана су подељена. Док би се једни радије одрекли кафе него цигаре, други би пристали на идеју да се смрзавају у башти кафића како би уживали у дуванском диму.

БОНУС ВИДЕО: