Вести о нападима паса све чешће узнемиравају јавност. Неки од последњих десили су се у Сивцу, Јакову, Раковици. Претходне године у Србији је пријављено 860 уједа паса познатих власника, а у Београду 175.

Луталица више нема

Десетогодишњег дечака чопор паса напао је у дворишту школе у Раковици. На сву срећу прошао је са површинским ранама. И док медији преносе да је реч о луталицама, из „Ветерине Београд“ кажу – пси луталице више не постоје.

- У задњих десет година Ветерина Београд је стерилисала огроман број по методи ЦНР – ухвати стерилиши и пусти. Пси живе у таквом окружењу око осам година тако да и тај последњи некадашњи пас луталица више не постоји, угинуо је природном смрћу. А сви остали пси који се можда тренутно пронађу на рубовима центра то су углавном власнички необележени пуштени пси - рекао је директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић.

Сваки власник дужан је да пса чипује и вакцинише против беснила. За многе, ту се брига о љубимцу завршава. Упућени кажу, комшије се више не плаше да пријаве немарне власнике, јер је страх од њихових паса јачи. По једној таквој пријави, судија Милан Галић вештачио је о агресивности пса.

- Ја сам извештачио да тај пас уопште није агресиван. Водили су га радници, водио сам га ја. Али био је неваспитан. Дошао је власник да га преузме и ја сам му скренуо пажњу да овакав начин не може да прође. У средини у којој живимо у граду, мора најосновнију обуку да прође. А то је ово што је Град Београд прописао Законом о држању паса. Неко је направио класификацију како да се научи пас да не реагује на околину негативно - рекао је међународни кинолошки судија за екстеријер и рад паса Милан Галић.

Пас мора да слуша

Пас, пре свега, треба да слуша власника, а не само инструктора, и због тога се све више говори о испиту и додатној обуци за власнике.

- Најбоља законска регулатива – хајде да бар мало људе едукујемо и да направимо испит где ћемо их научити шта је то одговорно власништво, како треба да се понашају, шта је то што је потребно псу - напоменуо је Грубић.

А требало би размислити и шта је потребно власнику, јер не могу сви добро да се снађу са расама попут стафорда, ротвајлера или булмастифа. Љубимце те расе Паулина је одабрала након вишегодишњег искуства.

- Изабрала сам их због њиховог дивног карактера. Јако лоша пропаганда тренутно се по медијима води око њих и тренутно међу људима због несавесних власника. Узму пса зато што је леп и популаран због неког филма или видеа, не знају шта ће са њим и онда он направи проблем. Они су дивни породични пси, али је јако битно да се са њима ради на правилан начин од почетка као и са сваким псом али са некима можда мало више због тврдоглавог карактера или зато што су мало темпераментнији - рекла је Паулина Шахар.

Нису сви пси дружељубиви и због тога треба тумачити њихова упозорења.

Псима треба прићи без страха. Питајте власника, никако не прилазите псу с леђа, дозволите да вас оњуши и онда можете да га помазите. Несавесни власници могу да плате казну и до три милиона динара. Савесни, могу добити много љубави.

(РТС)