И док Речна полиција, Жандармерија, родбина и пријатељи настављају потрагу од Панчевачког моста па све до Панчева, и то из ваздуха, са воде и земље, користећи сонаре, дронове, рониоце и “пешадију”, надлежни су, пре свега на основу сведочења Манета К. који је успео да се докопа обале, успели да реконструишу целу несрећу и шта је до ње довело.

Иако се испоставило да се ради о момцима који су често у природи, који воле излете и авантуризам, јасно је да су начинили четири кобне грешке које су их, можда, коштале живота.

Излазак по мраку, ветру и таласима

Прва и највећа грешка била је што су уопште одлучили да са популарног излетишта Беле стене, где су роштиљали, чамцем крену назад ка Земуну по мрклом мраку и лошем времену. Наиме, током целог дана је дувао јак ветар који је на Дунаву стварао прилично високе таласе и практично чинио немогућу вожњу нестабилним чамцем као што су користила четворица пријатеља.

- Ни ја се не бих усудио по мраку, јаком ветру и високим таласима да изађем на реку - рекао је алас са Дунава Ренато Грбић.

А да су таласи били кључни посведочио је и преживели Мане К. који се докопао обале.

- Први талас нас је подигао, а други нас је поклопио - рекао је Мане полицији.

Излазак на реку под дејством алкохола

Чак и у идеалним временским условима никако се не препоручује излазак на Дунав под дејством алкохола, било да је реч о “пар пића” или “целодневном цугању”.

А да су четворица другара тог дана уз роштиљ мало и попили, потврдио је сам Мане. На снимку који се појавио на друштвеним мрежама, види се Мане након спасавања.

- Били смо горе извише Вишњице и седели, пили... Кренемо кући за Београд, прекрије нас талас и окрене нас. Само сам ја дошао пливајући довде - рекао је, између осталог.

Нису ишли уз обалу

Како је објаснио Ренато Грбић, још једна грешка коју су младићи направили, а које нису били свесни многи осим оних искусних “вукова са Дунава”, била је и путања којом су се кретали.

- Да су ишли поред леве обале Дунава и поред ње ништа се не би десило. И да су се преврнули, пар метара од обале брзо би допливали. Да се ухвате за неко грање и да се спасу. Овако су кренули на супротну страну по највећем невремену. Највећи удар кошаве је управо испод Панчевачког моста - рекао је Ренато за медије.

Остали у чамцу који тоне

- Мане је био паметан и одмах се одвојио од чамца. Кренуо је да плива да што пре изађе из ледене воде, а ето, њих тројица су остала да се држе за чамац и то је била кобна грешка- рекао је мушкарац који живи у близини Дунава, тачно на месту где се четворици мушкараца преврнуо чамац у суботу увече.

Према његовим речима, то вече дувала је толико јака Кошава, да нико искусан не би кренуо да исплови, а нарочито не на Дунаву.

Према речима стручњака, пошто је температура воде била седам степени, особа у таквој ситуацији има 10-15 минута пре него што дође до хипотермије и смрзавања тела.

- Мане је испливао и изашао из реке у висини Крњаче на левој обали Дунава. Тумарао је кроз шибље преко насипа, видео светлост кућа, дошао до првих људи и пријавио несрећу - испричао је очевидац.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".