Рутинска употреба дронова распрострањена је у ратовима, полицијским интервенцијама и пољопривреди, али сада их све више америчких фирми користи за доставу намирница право до кућних врата.

У једном од предграђа источне Вирџиније породици Бау намирнице се достављају помоћу дрона – најмање једном недељно.

Чед Бау каже да им је то веома згодно јер имају близанце. 

- Не губимо време на утоваривање и истоваривање намирница из аутомобила. За разлику од 30-минутног путовања, сада је потребно свега 15 минута да нам све стигне пред кућу - каже он, преноси Глас Америке.

Роба је наручена преко интернета, из оближњег Волмарта, једног од највећих америчких трговинских ланаца. Прошле године ова компанија је имала више од 6.000 испорука дроновима.

- Дронови, покривају неколико ствари. Прво – стварно су брзи. Такође, лако се одржавају", објашњава Филип Валас, директор Волмарта за федералне послове.

Компанија користи услугу звану ДронАп за испоруку већине наруџбина. Након што корисник наручи преко интернета, упосленик покупи наруџбину из продавнице, ставља је у кутију, закачи за дрон и достави је муштерији, обично у року од 30 минута.

Услуге испоруке дроном посебно су погодне за људе који живе у руралним областима, као и старије грађане који су слабије покретни. 

У иностранству, често се користе за испоруку медицинских залиха у удаљена подручја. Али у Сједињеним Државама, њихова комерцијална употреба је још експериментална.

Као и са било којом новом технологијом, употребу дронова прати неколико изазова – попут лошег времена али и питања приватности.

- Наш софтвер може да идентификује области које не желимо да дрон прелети - каже Ентони Витоне, директор компаније ДронАп.

Дронови лете на око 25 метара изнад земље, што помаже заштити приватности, али и слуха од буке. Међутим, главни изазов, кажу у ДронАпу, су строга правила која је поставила Федерална управа за авијацију, која надгледа прописе о дроновима.

- Мислим да је федерална управа учинила много да унапреди технологију дронова, али није пратила куда идемо - истиче Витоне.

Федерална управа за авијацију је навела да ће у септембру ступити на снагу обавеза да се дронови даљински идентификују, што је велики корак ка омогућавању управљања у сфери саобраћања без посаде, преноси Глас Америке.

Уредница Дронлајфа Мириам Мекнеб наводи да је примена дронова веома важна тема у Федералној агенцији за авијацију.

- Говоримо о томе како интегрисати дронове у постојеће системе контроле лета. Омогућити да та питања буду решена на поштен начин - наводи она.
Чед Баум каже да ће целокупна беспилотна авијација у будућности свима бити од користи, у Америци и иностранству.

- Како их све више компанија продаје на интернету, производи ће вам кући бити достављани брже и сигурније - сматра Баум.
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".