- Мислим да је документ на столу најбољи где обе стране могу да добију оно што им припада. Обе стране су веома близу рата, а мирис крви је и даље јак до те мере да не могу да предузму последње кораке. Ово је прави начин и "де факто" признање права Косова да живи и одлучује самостално - казао је Рама, који борави у Великој Британији, у разговору у сали Краљевског института за међународне односе Четам хаус.

Каже и да је потребно да се спроводи све што је договорено, пошто је Балкан регион са много замки.

Сматра да је Балкан уједињен и у економији и у осуди руске агресије у Украјини веома важан за стабилност и мир јер се без тога регион враћа у прошлост, где је, према његовим речима, "мирис рата и још је свежа крв између Косова и Србије".

У тесној сарадњи региона игра улогу и процес "Отворени Балкан", а Рама каже да је тешко преговарати са Србијом због ћорсокака са Косовом.

- То је део читаве трансформације коју Балкан доживљава. Албанци су у најбољој позицији у којој су икада били. Односи на Балкану никада нису били бољи. Имамо слона у соби у сваком договору са Србима, због Косова. А за то морамо да задржимо Србију на нашој страни јер она може да нас врати у прошлост. Потрудимо се да се унија на Балкану против руске агресије у Украјини не распадне јер ако се то деси, то би нас врло брзо могло вратити у прошлост - рекао је Рама.

На питање како се Албанија носи са геополитичким изазовима и масовном имиграцијом младих у Великој Британији, Рама је рекао да проблем нису Албанци који долазе у Британију, већ то што њихове снове и наде користе криминалци.

- Албански криминалци нису овде донели криминал, нису донели дрогу, али су овде нашли тржиште - рекао је Рама.

Указује да су разговарали да заједно изграде заједничку оперативну капију за напад на криминалне мреже, али и да се после његовог разговора са британским премијером телефоном, то дешава.

- Мој проблем није у томе што Албанци долазе у Британију, већ када се Албанци користе у својим сновима и надама од стране криминалаца. Немам проблем што су британске границе затворене, али не смемо дозволити да младе Албанце искористе криминалци. Албанско-британска заједница је фантастична. Албански криминалци нису овде донели криминал, нису донели дрогу, али су овде нашли тржиште. Ако нас британске колеге послушају, ово ће бити веома успешно. Али ви издвајате Албанце - рекао је Рама.

(Косово онлајн)

БОНУС ВИДЕО: