Проналажење паркинг места у великим урбаним центрима, не само Грчке већ и Европе, је тежак задатак, због ког се многи довијају како не би прекршили закон и платили казну, а истовремено омогућили коришћење аутомобила у граду.

Наравно, да не бисте кршили Закон о друмском саобраћају и плаћали казне, морате познавати његове одредбе или, у овом случају, имати способност тумачења саобраћајних знакова.

Многи возачи, а посебно туристи у Грчкој, збуњени су када на почетку улице угледају саобраћајни знак са прецртаном једном или две усправне линије, јер нису сигурни у право значење ових забрана, пише Грчка инфо.

У питању је забрана паркирања у парним или непарним месецима.

Фото: Фејсбук принтскрин

 

Док је стандардни знак за забрану паркинга познат већини возача, није иста ситуација када је у питању знак са једном или две прецртане линије.

Конкретни знак и даље означава забрану паркирања возила, али линија или линије које се налазе у центру знака прецизирају меру, суштински наводећи на које месеце у години се забрана примењује, а на које не.

У том случају, када на путу наиђете на знак забране заустављања или паркирања са једном усправном линијом у средини, то значи да на тој страни пута на којој је постављен саобраћајни знак не би требало да паркирате током непарних месеци у години (јануар, март, мај, јул, септембар и новембар).

Фото: Танјуг/Xinhua

 

Насупрот томе, знак са две усправне линије у средини забрањује заустављање и паркирање у парним месецима, односно фебруару, априлу, јуну, августу и децембру.

Обично ова два знака коегзистирају, најчешће се један поставља на једној страни улице, а други на другој страни.

Разлог зашто се то дешава најчешће је чињеница да је ширина пута или улице ограничена због чега не може да подржи паркирање возила са обе стране.

Такође треба напоменути да је потенцијални прекршај кажњив по одредбама за непрописно паркирање, међутим у овом случају казна је 40 евра, а не 80 евра – и регистарске таблице се не скидају.

У Србији је другачије

Фото: Јутјуб принтскрин/IL DRIVING IN ISRAEL

 

И у Србији постоји исти саобраћајни знак који није у употреби, међутим његово значење се разликује од оног у Грчкој.

Код нас знак „наизменично паркирање“ са једном усправном линијом означава страну пута на којој је забрањено паркирање непарним данима (не месецима).

Док знак „наизменично паркирање“ са две усправне линије означава страну пута на којој је забрањено паркирање парним данима (не месецима).

Претрагом интернета види се да ова два знака имају исто значење које се односи на парне и непарне дане (а не месеце) и у Шпанији, Пољској, Финској, Румунији.

Како је дошло до тога да се само у Грчкој односе на парне и непарне месеце у години потпуно је нејасно. Претпоставка је да су знак „преправили“ да не би сваки дан морали да мењају страну на којој паркирају, посебно уколико живе у тој улици, преноси портал Грчкаинфо.

(Грчкаинфо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".