"Можемо постати психолошки тромији, мало раздражљивији. Све ове могуће промене, последица су промене наших навика и промене уобичајеног ритма која нам је померањем казаљки наметнута", рекла је Чалевски за Танјуг телевизију.

Истакла је да је сан код човека најосетљивији а пошто, како објашњава сан чува ритам, ова промена може да утиче управо на сан.

Утицај ове промене може да буде и позитиван, јер ако има више светлости када се пробудимо, што је последица чињенице да устајемо сат касније, то може деловати тако да будемо боље расположени.

"Светло делује на синтезу мелатонина и других неуротрансмитера, па и чувеног серотонина који зовемо хормоном среће", објасњава Чалевски.

Према њеним речима и главобоља може да буде повезана са померањем казаљки на сату али само код осетљивих људи који иначе реагују главобољом у стресним ситуацијама.

" И када се далеко путује и мењају временске зоне, први поремећај буде са спавањем, успављивањем или са раним буђењем али се то повлачи. Срећом наши организми су самоорганизовани и саморегулаторни па се у року од неколико дана вратимо у редовно функционисање", каже она.

Додаје да би то требало очекивати и код оних који имају последичне проблеме због преласка на зимско рачунање времена.