Међутим, интересантан је податак да је он предак вође групе "Партибрејкерси", Зорана Костића Цанета, који је у једном интервјуу открио детаље о овој породичној вези.

- Ја сам потомак Гаврила Принципа. Мајка Гаврила Принципа и мој прадеда су рођени брат и сестра… Ми смо породично партибрејкери. Ми смо партибрејкери кроз епоху и време – рекао је Цане.

Фото: Анђела Стевановић

 

Том приликом покушао и да разјасни неке ствари у вези са Принципом.

- Свашта се писало о Гаврилу. Најгоре је што су нас учили је то да је његов метак убио трудну жену. Није истина. Софија Хотек није била трудна. Она је два месеца пре доласка у Сарајево имала тежак побачај. То чак нису сами Аустријанци смислили већ наши аустријски ученици. Суштина је да је то била борба за слободу. Није могао он да напише молбу "Еј, Фердинанде немој да нас угњетаваш" - рекао је музичар, па додао:

Фото: Ненад Живановић

 

- Јер како год гледаш кроз историју ми смо хтели да будемо Аустрији при руци, али увек смо били злоупотребљени. Гаврило није био сам. Ту су били и Хрвати, муслимани. Мехмедбашић је имао намазан нож отровом и хтео је да цара убоде у самој сарајевској већници. Чабриновић је бацио бомбу. Гаврило је из трећег покушаја урадио то што је урадио. Као што знамо, хтели су цара да убију и Тин Ујевић и екипа. Гаврило је са својих непуних 19 година дао живот да бисмо сви ми живели заједно - закључио је Цане својевремено за Недељник. 

Ово је, донекле, и право објашњење Цанетове тежње да заувек "остане слободан и само свој", како и иду стихови познате песме Партибрејкерса.

БОНУС ВИДЕО: