Мураја, који је био ликвидатор за "Босасу", компанију умешану у бројне скандале са државним уговорима, убили су у суботу непознати наоружани људи, објавио је данас Би-Би-Си.

Мурај је такође радио као ликвидатор за фирме повезане са богатом брац́ом Гупта која негирају оптужбе за подмиц́ивање.

Полиција је саопштила да ц́е испитати да ли постоји веза између Марејевог убиства и истрага о корупцији.

Полиција је навела да је Мареј преминуо у болници од задобијених повреда, док је његов син преминуо на лицу места.
Марејев посао као ликвидатора компанија, кога је именовао суд, био је да прегледа рачуне фирми које су затворене, поврати имовину и пријави уколико је било криминалних радњи.

Једна од њих била је државна компанија специјализована за затворске услуге "Босаса" за коју је комисија за корупцију закључила да је у великој мери подмиц́ивала политичаре и владине званичнике да би добила владине уговоре током деветогодишње владавине Џејкоба Зуме од 2009. до 2018. године.

Зума је одбио да сарађује у истрази, али је негирао оптужбе за корупцију.

Садашњи јужноафрички председник Сирил Рамафоса рекао је 2018. године да ц́е отплатити донацију од 35.000 долара коју је добио од "Босасе". 
Мурај је открио да је Зума обмануо парламент у вези са донацијом, али је тај налаз одбацио Високи суд ЈАР.
"Босаса" је отишла у добровољну ликвидацију након што су банке затвориле њене рачуне.

Мареј је такође радио као ликвидатор за фирме повезане са брац́ом Гупта, а комисија за корупцију открила је да су брац́а - Ајаи, Рајеш и Атул - покушали да утичу на политичке и економске одлуке док је Зума био председник.

Браћа Гупта су се 1993. преселила из Индије у Јужну Африку и поседовали су низ компанија које су имале уносне уговоре са јужноафричким министарствима и државним компанијама. 
Власти Јужне Африке тренутно раде на томе да брац́а Гупта буду изручена из Уједињених Арапских Емирата, где су ухапшени.

Они су негирали оптужбе да су плац́али мито да би добили уговоре.

БОНУС ВИДЕО: