НАЈМАЊЕ 15 особа је погинуло, а бар 400 повређено у снажном земљотресу који је погодио Еквадор око поднева по локалном времену, саопштила је Национална служба за управљање елементарним непогодама. Уништено је 50 кућа. Земљотрес је погодио велике део територије Еквадора и делове Перуа.

Епицентар земљотреса био је у близини Балаа, око 80 километара од другог по величини града у Еквадору, Гвајакила, где живи око три милиона људи. Јачина потреса износила је 6,9 степени Рихтерове скале, а осетио се у 13 од укупно 24 провинције Еквадора.

Фото: Профимедиа

 

 

Најгоре је погођена јужна провинција Ел Оро, где је настрадало 12 људи. Северни Перу осетио је земљотрес, а 14-годишња девојчица умрла је у Тумбесу, пограничној провинцији, када се њен дом срушио. У Еквадору, Мачала и Куенка су међу градовима који су претрпели штету на зградама и возилима.

Председник Гиљермо Ласо замолио је Еквадорце да остану мирни док званичници процењују штету. Он је посетио болницу у граду Мачала како би се састао са повређенима. Још се у рушевинама трага за жртвама.

Неколико путева је блокирано клизиштима. Једна особа је погинула у граду Куенка, у провинцији Азуај, пошто се зид срушио на аутомобил, док су три особе погинуле када се урушио торањ сигурносних камера на острву Јамбели, у провинцији Ел Оро.

Ово је најјачи земљотрес који је погодио Еквадор од 2016. године, када је погинуло скоро 700 људи, а на хиљаде повређено.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".