Према препорукама нутрициониста ове намирнице не би требало да конзумирате уопте а нарочито не након педесете године живота када су још штетније по ваше здравље:

Пржена храна: Ако желите да одржите срце здравим након 50. рођендана, време је да почнете да размишљате о уносу засићених масноћа. Храна богата засићеним мастима утиче на зачепљење артерија, повећање нивоа лошег холестерола и крвног притиска. Препорука је ограничити унос меса на порцију од 60 грама дневно, црвено и пржено месо појести тек с времена на време, уклонити масноће с меса, изабрати нискомасне млечне производе и повећати унос воћа, поврћа и влакана на дневној бази.

Фото: Профимедиа

 

 

Чипс и газирани сокови: Грицкалице и кексићи немају само висок ниво шећера него подстичу и преједање и повећавају ризик од гојења јер су веома укусни. Можете смањити тај ризик одабиром здравијих алтернатива попут газиране воде.

Дијетална пића: Вештачки шећери повезани су са повећаним ризиком од кардиометаболичких болести. Према студији објављеној у једном научном часопису, људи коју пију дијетална пића повећавају ризик за 36 одсто од развоја метаболичког синдрома и такође ризик од развоја дијабетеса типа 2 за 67 одсто од оних који их не пију.

Крофне: Овај десерт многи воле, али мушкарци и жене изнад 50 година би требало да га избегавају. Крофне не само да су печене у уљу, него су богате и рафинираним угљеним хидратима и шећерима. Све то може довести до гојења и повећања ризика од болести срца.

Фото: Профимедиа

 

 

Шта нутриционисти препоручују:

Маслиново уље - феноли из маслиновог уља могу "искључити" гене повезане с упалом који се јављају код особа с метаболичким синдромом. Осим тога, маслиновим уљем можете смањити масне наслаге на стомаку.

Ораси - конзумирање ораха једном или више пута недељно повезано је са до 19 одсто мањим ризиком од кардиоваскуларних болести и 23 одсто мањим ризиком од коронарних болести.

Фото: Профимедиа

 

 

Сочиво - исхрана богата овом намирницом може стабилизовати ниво шећера у крви и може смањити упале у телу за 22 одсто.

Овсене пахуљице - дневним уносом ове намирнице можете спречити дијабетес за 39 одсто. Уз то, можете смањити и лош холестерол.

Фото: Профимедиа

 

 

Јабука с кором - бројна истраживања истичу да не би требало да љуштите јабуке јер кора садржи полифеноле који могу подстаћи раст добрих бактерија у цревима, помоћи у мршављењу и смањити лош холестерол.

БОНУС ВИДЕО: