У трци за шефа државе је седам кандидата - актуелни председник и лидер ДПС-а Мило Ђукановић, председник Нове српске демократије Андрија Мандић, заменик председника Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић, лидер Демократа Алекса Бечић, председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић и подгорички инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир.

Очекују се најнеизвеснији избори до сада, а прогнозе говоре да ће победник бити познат тек након другог круга избора, 2. априла.

Избори се одржавају после неколико политички бурних година, које је обележио пад са власти Демократске партије социјалиста, као и дубоких подела у народу. Право гласа имају 542.154 грађанина. Највише бирача је у Подгорици - 143.608, а најмање у Шавнику - 1.777.

Бирачка места биће отворена од седам до 20 сати.

На свим досадашњим изборима председници су долазили из Демократске партије социјалиста. Пре Ђукановића, председник Црне Горе је био Филип Вујановић, и то у три мандата, од 2003.до 2018. године. Пре Вујановића, председник је био Мило Ђукановић, и то у једном мандату, након што је у октобру 1997. победио на непосредним изборима Момира Булатовића.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

Фото: М. Секуловић

 

Излазност до девет часова

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ), у Црној Гори је до девет сати на председничким изборима гласало је седам одсто уписаних бирача или око 37.700 грађана.

Фото: В. Вујновић

 

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије гласао је јутрос на председничким изборима на бирачком месту у Библиотеци и читаоници “Његош” на Цетињу.

Фото: Митрополија црногорско-приморска

 

Председнички мандат траје пет година

Подсетимо, да би кандидат победио у првом кругу, потребно је да освоји више од 50 одсто гласова изашлих бирача. Ако се то не деси, у другом кругу надмећу се два кандидата са највећим бројем освојених гласова. Други круг се одржава две недеље касније.

Мандат председника Црне Горе траје пет година.

БОНУС ВИДЕО: 

ОВАЦИЈЕ АНДРИЈИ У МИЛОВОМ РОДНОМ НИКШИЋУ: Вијоре се тробојке на конвенцији Мандића

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".