Ђукановић, који је јуче донео указ о распуштању Скупштине Црне Горе, изјавио је на конференцији за новинаре да су сви свесни дубоке политичке и институционалне кризе, коју је, како је рекао, произвела неодговорна већина.

- Истрајно сам се држао Устава, да не допринесем томе. Двадесетог августа проссле године влади је изгласано неповерење. Од тада је текао рок, да се до 19. септембра предложи мандатар. За то се нису стекли услови. Неки се нису одазвали на консултације, нити доставили потписе којима би подржали кандидата - рекао је Ђукановић.

Казао је да је убеђен да је најбоље било скраћење мандата и расписивање избора.

Фото: Танјуг

 

- Уместо тога, промењива већина прибегла је неуставном деловању и донела измене Закона о председнику. Вратио сам га на поновно одлучивање. Упркос упозорењима, контроверзни закон је усвојен. Указом сам прогласио закон који је ступио на снагу и производи правна дејства - навео је црногорски председник, који је и кандидат ДПС за још један председнички мандат на изборима у недељу, 19. марта.

Он тврди да су се, након неуспелог покушаја да лидер Демоса Миодраг Лекић формира владу, стекли услови да у складу са Уставом донесе указ о распуштању парламента.

- Примјењујући члан 92 став 5, донео сам одлуку о расписивању избора за 11. јун - рекао је Ђукановић новинарима у Вили Горица.

БОНУС ВИДЕО: 

НАРОД ЧЕКА ПРЕДСЕДНИКА: Мештани Доњег Товарника се окупили пред долазак Вучића

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".