Канцеларија УН за дрогу и криминал саопштила је да је узгој коке порастао за 35 одсто између 2020. и 2021. на рекордне нивое.

Налази указују на то да су се у западној и централној Африци појавила нова чворишта за трговину људима. У извештају се такође наводи да трговци људима чешће користе међународне поштанске услуге да би дрогу донели потрошачима.

- Глобално, употреба пакета и курирских услуга значајно се повећала током затварања везаног за ковид због ограничења путничких летова - наводи се у Глобалном извештају о кокаину, преноси ББЦ.

Уочен је пораст у западноафричким земљама у коришћењу "добро успостављених, глобално оперативних поштанских услуга, као и мањих трговачких компанија" које се користе за кријумчарење количина кокаина у Европу и шире.

Све у свему, у извештају се наводи да су Европа и Северна Америка највећа тржишта за кокаин, а следе Јужна и Централна Америка и Кариби

Фото: МУП

 

Док се у извештају наводи да су тржишта у Африци и Азији "још увек ограничена", Гада Вали из УН каже да је потенцијал за ширење тржишта опасна реалност.

Повећање производње резултат је експанзије узгоја коке, као и побољшања у претварању коке у кокаин у праху, наводи се у извештају.

Додаје се да је епидемија Ковид-19 имала „реметилачки“ ефекат на тржишта дроге, јер су међународна путовања била озбиљно ограничена. Потражња за кокаином је опала пошто су ноћни клубови и барови затворени током пандемије, пише ББЦ.

- Међутим, најновији подаци сугеришу да је овај пад имао мали утицај на дугорочне трендове. Глобална понуда кокаина је на рекордном нивоу - каже се у извештају.

У Великој Британији, у извештају се наводи да је дошло до "значајног повећања" заплене кокаина у "брзим пакетима и поштанским начинима".

Пресретања од стране органа за спровођење закона такође су у порасту - већом брзином од производње, наводи се у извештају.

Други кључни налази укључују:

  • Колумбија и даље доминира рутама трговине људима, иако су се путеви ка Европи развили

  • Потрошња у Аустралији достигла је врхунац средином 2020., пала је за 50% следеће године и "умерено" порасла у последњих неколико месеци 2021.

  • Мексичке и балканске криминалне групе су се приближиле центру производње да би добиле приступ залихама

  • Употреба крек кокаина је у растућем тренду у неколико западноевропских земаља укључујући Велику Британију , Белгију , Француску и Шпанију

Реагујући на извештај, шефица УН за истраживање и трендове Ангела Ме рекла је да је залиха кокаина порасла у Јужној Америци пошто су криминалне групе преузеле контролу над областима које је раније водила највећа колумбијска побуњеничка група - Револуционарне оружане снаге Колумбије (Фарк).

Она је рекла да је то довело до конкуренције међу групама - укључујући неке стране групе - што је повећало производњу.

БОНУС ВИДЕО: 

ВРЕО ВАЗДУХ У БУЕНОС АЈРЕСУ: Становници аргентинске престонице суочавају се са високим температурама

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".