Бројаница служи за молитву и то јој је једина намена, а не украс како многи сматрају. Свака бројаница би требало да има онолико чворова колико је Исус имао година на земљи. А препоручује се да се бројаница носи на левој руци, и то из практичних разлога - док се крстимо приликом молитве лакше је да она буде у левој руци.

Такође, будући да десну руку већина људи више користи, ношењем бројанице на левој руци смањује се могућност да се бројаница негде закачи и покида. Наравно, уколико је особа леворука, у том случају је практичније да је носи на десној руци.

Фото: Профимедиа

 

Поред тога, постоје и бројанице које се носе око врата.

Када се бројаница не користи у молитви, препоручује се да се одложи заједно са молитвеником, Светим Писмом и иконама.

Многе теорије круже и о томе да ли бројаницу треба да купимо сами себи, или треба искључиво неко други да нам је поклони. Веровање да бројаницу треба неко да нам поклони је, истиче се, само сујеверје. Леп је гест уколико вам неко поклони бројаницу, али није нужан, можете је купити и сами себи.

Фото: Профимедиа

 

Једна од највећих енигми везаних за бројаницу је шта урадити са њом када она пукне?

Када се деси да бројаница пукне треба је спалити. Бацање освештаних ствари је грех тако да се бројанице као и друге освештане ствари спаљују.

У храмовима, црквама и манастирима се могу наћи бројанице које представљају својеврсна уметничка дела. Поред плетених бројаница постоје и металне као и нанизане бројанице.

БОНУС ВИДЕО: