Један сегмент који је држао ГРУ се састојао у прикупљању обавештајних података о оружаним снагама нацистичке немачке. Други сегмент рад на пројекту нуклеарне бомбе а трећи је био продор у структуре савезничких земаља.

Овабештајни рад ГРУ водиле су групе Леополда Трепера у Бриселу, а после у Паризу. Преведедени су мемоари на српски. Група Шандора Раде у Швајцарској чији мемоари су исто преведени на српски и Рихард Зорге у Јапану и све три групе су јавиле тачан датум када ће нацистичка Немачка да нападне Совјетски Савез. Стаљину је то било јако сумњиво да из три извора добије исти датум. Чак ставише за Зоргеову информацију је рекао: “Ја не могу да верујем тој пијаници и је...у”, баш тако дословно је рекао.

Рад те три групе је донекле био узалудан јер Совјетски Савез је моаго много боље да се припреми за почетак рата, него што се спремио. Могао је да изврши превентивни удар, могао је да повуче ваздухопловство у дубину Русије и да га сачува, а могао је да сачува да 600.000 војника Црвене армије падне у заробљеништво Вермахта у оклини Кијева.

Али, сад је лако судити са ове дистанце. Постојала је друга група Кембриџка и Оксфордска петорка који су се бавили прикупљањем обавештајаних информација које су биле битине за Совјетски Савез, а Велика Британија није хтела да дели са Москвом.

KAKO JE OTKRIVEN SSSR AGENT: Slao u Moskvu najveće tajne

Кембриџку петорку је мање више водио Ким Филби. И постојала је група која се пенетрирала у Лос Аламос, тако да је Стаљин знао још за време Другог светског рата да Америка прави нуклеарну бомбу и како је Труман рекао на Посдамској конференцији, имамо тајно оружје које ћемо употребити против Јапана и Стаљин је рекао: “Срећно. Драго ми је да то чујем. Труман је рекао Черчилу: “Стаљин нема појма о чему сам причао, наша тајна је заштићена”.

У ствари није била јер је група нукеларних физичара који су правили нуклеарну бомбу била левичари и искрено су веровали да треба да поделе тајну о нуклеарној бомби са Совјетским Савезом. Ту су главни Опенхамјер и Клаус Фукс итд. И постојала је група која је ширила лажне информације међу непријатељима, то је радио Антон Васиљевич Туркуљ са својим помоћницима, који су имали своје подмреже и успех ширења лажних информација је био заснован на томе што Немци нису имали никакву обавештајну службу у Совјетском Савезу.

Њихов највећи успех је био пре рата кад су послали документе о томе да тухачевски спрема пуч, што је довело до Стаљинове чистке међу официрима, где је убијено 10.000 официра, што је довело до великих проблема у командовању Црвеном армијом. Али Немци нису имали никкавих обавештајних успеха не само против Совјетског Савеза него и портив западних савезника. Имали су једино велике успехе у Америци где је постојала бројна заједница са немачким коренеима, те се немачка шпијунажа најбоље ослањала и то је описано у књизи Тајни рат против Америке.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: