Српкиње Милице Јовановић оствариле су велики успелих када су у фебруару обориле светски рекорд и уписале се у Гинисову Књигу рекорда као највећа скупина људских бића истог имена и презимена која се нашла на истом месту. Светску круну преотеле су управо Јапанцима који се зову Хироказу Танака, а који су претходно предводили планету са 178 окупљених имењака.

Јапанци су претходно са врха свргли Американке по имену Марта Стјуарт које су примат држале од 2005. године и чини се очекивали даљу борбу с њима кад је из Србије, коју у Земљи излазећег Сунца лако мешају са Сибиром и Севиљом, стигла вест, прави хладни туш да су се извесне Милице Јовановић пред Гинисовим судијама окупиле у броју који је надмашио њихов.

Фото: Новости

 

 

ЈАПАНСКИ ИЗАЗОВ

Наиме, 29. октобра прошле године 178 јапанских мушкараца по имену Хироказу Танака састали су се у Токију како би се уписали у Гинисову Књигу рекорда као најбројнија група имењака која се окупила на једном месту више од пет минута. Међутим, 4. фебруара ове године у Београду тај њихов рекорд надмашиле су наше Милице, њих чак 256.

И мада је Удружење Хироказу Танака, које тренутно има 242 регистрована члана, упутило честитку Милицама, његов председник, пишу јапански медији, заклео се да ће са својим имењацима извршити нови напад на светски врх. Конкретно, удружење је протеклих дана кренуло у нову кампању окупљања имењака давањем огласа у тиражном дневнику Маињићи шинбун.

Отуд, Милице које су својим смелим изазовом осветлале образ држави и народу требало би да се припреме за дужу борбу с Хироказуима, посебно ако се има на уму чињеница да, уопштено говорећи, Јапанци не одустају лако.

Колико је Танакама стало да буду први на свету сведочи чињеница да када су се прошле године нашли у токијском кварту Шибуја да би се уписали у Гинисову књигу често прилично бесмислених рекорда, међу њима било и оних који су специјално долетели из иностранства у ту сврху, као и да је распон у старости учесника био између три и осамдесет година.

Мада Јапанци који су такмаци наших Милица сви имају име и презиме које се исто изговара, њихова имена (Хироказу) се заправо пишу на различите начине, јер се у јапанском језику не користе слова већ идеограми, који упркос разлици у значење неретко могу да имају исто читање, односно, изговор. Зато постоји пуно начина на које се може написати име Хироказу, а који ће идеограми конкретно бити искоришћени за њега, наравно, зависи од укуса и намере родитеља који су детету дали име, односно, од тога које значење су хтели да унесу у то име.

С друге стране, презиме Танака, које је заиста врло често у Јапану, пише се на само један начин, па противници Милица имају идентично презиме не само по звуку већ и визуелно. Куриозитет је да је међу 178 Хироказуа који су октобра прошле године надмашили Американке укупно било људи са чак 17 различитих комбинација идеограма.

РУКАВИЦА У ЛИЦЕ И МАСЛИНОВА ГРАНЧИЦА

Педантне Танаке су забележиле да је вест о њиховом октобарском успеху објављена у чак 44 земље на 24 различита језика, што је, показало се, било по њих погубно, будући да се о њиховом рекорду чуло и у Србији.

Интересантно је, међутим, да мада су Танаке одлучне да оборе рекорд наших Милица, председник њиховог удружења истовремено њима и свим другим људима широм света који поседују обично, неупадљиво име нуди повезивање и сарадњу.

Он, наиме, има идеју да оформи Међународно удружење имењака мада је свестан да би рад у том смеру врло брзо могао да Хироказу Танаке потисне на Гинисовој лествици, јер се у битку за светски рекорд још нису укључиле многе особе које имају тако често име као што је, рецимо, Џон Смит у САД. А да не говоримо о томе да се у трку за прво место још нису укључили многољудни народи попут Хан Кинеза и Хиндуса, па и Кореанаца, који, мада нису баш толико бројни, јесу познати по томе што као народ имају врло мали број различитих презимена, због чега је међу њима пуно имењака.

Иако је, реално гледано, вероватно само питање времена када ће Милице и Хироказуи сићи са светског трона, већ сада је јасно да су својим деловањем себе и своје име извукли из анонимности и поставили у жижу светске јавности.

(РТС/Иља Мусулин)

БОНУС ВИДЕО: