Компанија "Форд" очигледно има неке занимљиве идеје шта би аутомобили за аутономну вожњу могли све да раде. Осим што би требало да ослободе возача да брине о управљању, компанија жели да направи аутомобил који би лако вратили у посед уколико купац није ревносан у отплати кредита.

Међутим, још увек нема разлога за бригу, јер патент још није одобрен, мада и у "Форду" инсистирају на томе да је то само идеја.

- Немамо планове да ово применимо - наведено је у саопштењу компаније, у коме се истиче да је "Форду" само прошле године одобрено – не само поднето, већ и одобрено – 1.342 патента. То је у просеку 3,7 патената дневно.

Компаније подносе захтеве за регистрацију патената пре свега како би заштитиле идеје да их неко други не искористи, без обзира да ли оне саме намеравају да користе ту интелектуалну својину или не, објашњава адвокат за патенте Мајкл Месинџер.

Али можда неки делови „Фордове“ документације изложене на 14 страна, у којима се наводе идеје како навести људе да уредно уплаћују рате кредита за аутомобил, мобу бити много примењивије од неких других.

Пре него што се дође до тачке у којој би се аутомобил једноставно сам одвезао, неплатише би најпре биле подвргнуте низу "упозорења". Прво, почели би да добијају шаљиве поруке на телефон, па чак и на екрану у аутомобилу. Ове поруке би захтевале барем потврду или, још боље, плаћање на лицу места.

Ако власник истраје у игнорисању ових порука, возило би, према наводима из пријаве, "покренуло извршење вишестепеног поступка враћања у посед".

Први корак укључује присиљавање власника да плати на друге начине. Функције као што су клима уређај, показатељ брзине кретања или радио могу престати да раде. (Нешто од тога је већ могуће у многим возилима.)

Ако и то не успе, возило би могло да постане "проактивно иритантно". Стерео уређај би могао да буде програмиран тако да "емитује непрекидан и непријатан звук сваки пут када је власник присутан у возилу".

Постојао би само један начин да се искључи бука, што би, наравно, укључивало...успостављање контакта са кредитном институцијом ради решавања кашњења у плаћању.

У супротном, аутомобил би постао неупотребљив тако што би, за почетак, одбио да откључа врата. Овде се ствари заиста компликују.

Пошто ће дужник вероватно морати да се вози на посао како би зарадио новац за враћање кредита, аутомобил би могао бити програмиран тако да дозволи само да пређе ту релацију и, можда, да купи намирнице или одбаци децу у школу. То је све. И све време, возач неће моћи да слуша радио, можда неће имати клима уређај и могао би бити изложен тој иритантној, незаустављивој буци.

Поставља се питање, шта ако искрсне хитна потреба за медицинском интервенцијом. У том случају, према "Фордовом" патенту, аутомобилу би се могло омогућити да се сам одвезе до најближе хитне помоћи или чак да координира са особљем хитне медицинске помоћи да се нађу на одређеној локацији. Ауто би се онда вратио у претходни мод.

Само у најекстремнијем сценарију неплаћања кредита, аутомобил би добио даљинску команду да напусти власника. У том случају, уколико аутомобил није потпуно оспособљен за аутономну вожњу, могао би само да се помери до места где би га камион за вучу лако могао да преузме.

Понекад, међутим, може се догодити да неуредне платише закључају аутомобил у гаражи или га оставе негде где је немогуће да се једноставно одвезу. На крају, ипак ће морати да се примени старомодно решење – и да људско биће одузме ауто.

Дакле, док "Фордова" идеја о аутомобилу који се сам враћа можда никада неће бити регистроване као патент, неке од идеја укључене у патент — аутомобил који производи ужасне звуке ако не платите, на пример, или који вам омогућава да се возите до само једног или два места – то би се могло патентирати, рекао је Месинџер.

Можда то није била ваша идеја о "аутомобилу будућности", али, ако не платите рату, могло би бити.

(Си-Ен-Ен)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".