Ахмад Вахиди је позвао јавност на мир и сталоженост поводом случаја тровања ученица у земљи, оптуживши "непријатељски медијски тероризам" да шири панику поводом тог случаја, пренела је иранска државна агенција ИРНА.

Агенција АП напомиње да је председник Ирана Ибрахим Раиси најавио покретање истраге, након што је случај тровања иранских ученица привукао међународну медијску пажњу.

Према писању Би-Би-Сија, до сада је у Ирану забележено најмање 650 случајева тровања ученица од којих, на срећу, ниједна није преминула.

Државни медији спекулишу да иза ових случајева тровања, која су започела лане у новембру у граду Ком, светом месту шиитских муслимана, стоје опозиционе групе у егзилу или стране силе, наводи АП.

Новинари иранског листа Етелат, међу којима је и угледна бивша посланица Џамиле Кадивар, цитирали су наводну комуникацију групе "Фидајин велајат" (Поклоници старатељства).

"Поклоници" су, према писању Етелата, изразили став да "образовање за девојчице треба да буде забрањено" и претили да ће отровати ученице широм Ирана ако школе за девојчице буду и даље отворене.

Кадивар је написала да је други могући узрок "масовна хистерија", налик на ону из Авганистана која је забележена од 2009. до 2012. године.

Образовање за жене ни након Исламске револуције у Ирану 1979. године никада није доведено у питање.

Техеран је раније апеловао на суседни Авганистан под владом талибана да омогући девојкама и женама да опет похађају наставу у школама, додаје америчка агенција.

Родитељи протестовали

Забринути родитељи протестовали су у суботу, 4. марта у Техерану и још неким иранским градовима због великог броја отрованих ученица у неколико десетина школа, објавиле су иранске новинске агенције.

Засад необјашњиве болести погодиле су стотине ученица претходних месеци, а председник Ирана Ебрахим Раиси за тровање је окривио непријатеље Техерана, пренео је Ројтерс.

Министар здравља Абдолреза Бехрам Еинолахи рекао је да су девојчице "лакше отроване" у нападима, док су неки политичари наговестили да су девојчице биле на мети тврдокорних исламистичких група које се противе школовању девојчица.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".