Употреба зимске опреме обавезна је од понедељка, 1. новембра, а замена сва четири пнеуматика кошта од 500 до 1.500 динара. Правилник о техничким условима за возила у саобраћају на путевима прецизира да возила морају бити опремљена зимском опремом ако се на коловозу налазе снег, лед или поледица, па ако у тим условима и даље возите са летњим гумама, саобраћајни полицајци ће вас дебело казнити.

- Закон о саобраћају налаже да су зимски пнеуматици обавезни од 1. новембра до 1. априла, али не морате их имати ако је лепо време, већ само ако су на путу снег, лед или поледица - потврђује за Курир Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

Међутим, ако се, на пример, из сунчаног Београда упутите пут Рудника, где вас ухвати једна оваква непогода на путу, у том случају сте у проблему.

- Казна за оне који немају зимске пнеуматике је од 10.000 до 20.000 динара за физичка лица, а 60.000. до 800.000 за правна лица! - каже Окановић и додаје да непоштовање датума који је предвидео закон може и да вам упропасти живот, уколико се вашом кривицом догоди саобраћајна незгода.

- У случају саобраћајне несреће проузроковане неисправним пнеуматицима, и возач и власник возила су дужни да исплате сву штету насталу у удесу, а врло често су то милионски износи. Ако се не плати, иде се на суд, потом на извршење, скидање од плате и слично. Тако гледано, ипак се више исплати испоштовати датум него ризиковати велики проблем - рекао је он и подсетио да ако у удесу дође до смртног исхода, прописана казна затвора може да износи између две и 12 година.

Када је реч о замени гума, из једне београдске вулканизерске радње кажу да гужве пред 1. новембар јесу веће, а да им је ударна субота, и то после 10 сати, када се људи разбуде. Следећи колапс за вулканизере је онда кад "изненада" завеје.

(Курир.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".