Према првим информацијама из истраге, младића, који је био у друштву неколико пријатеља, напали су "скинхедси", који слове за групацију која не воли баш геј популацију и Роме.

Наводно, нападачи су били обучени у црне кожне јакне на којима су имали амблеме српске заставе и лобање, а на ногама црне "мартинке" са ексерима.

- Г. У. је убоден ножем у плећку. Осим њега, нападнути су и У. Г, Ђ. Ђ. и И. П. Све се одиграло као на филму. Младићи су, можда пола сата после поноћи, мирно шетали, када су наишли на "скинсе". Ови су их вређали, а онда насрнули на сву четворицу, а пре свега на Г. У. Добро су их претукли, а једног и изболи ножем. Онда су побегли - прича један од очевидаца немилог догађаја.

На лице места убрзо је стигла полиција, као и Хитна помоћ.

Фото: Теодора Ћирић/Профимедиа

 

- Двојица повређених су превезени у Ургентни центар. Г. У. има тешке телесне повреде, али није животно угрожен. Повређени Ђ. Ђ, који је нападнут разбијеном флашом, након прегледа је упућен на Клинику за максилофацијалну хирургију.

Ово нажалост, није први пут да припадници ЛГБТ популације буду на мети нападача, било да је реч о "скинхедсима", или о навијачима.

Тако је, подсетимо, 2016. године, у сред дана у центру Београда, нападнут ЛГБТ активиста и организатор "Параде поноса" Бобан Стојановић. Он је разговарао телефоном када је један од нападача почео да му добацује "педеру". Након тога пришао је Стојановићу, почео да му се уноси у лице, да би га на крају снажно ударио песницом у тело и главу.

И припаднице "слабијег пола" биле су на мети нападача. Тако су четири девојке, међу којима и активисткиња "Лабриса" Драгослава Барзут, најпре грубо извређане у једном београдском кафићу, а затим их је нападач ударао једну по једну. Затим је на њих насрнуо и други младић, а једна од девојака је задобила повреду главе и избијен јој је зуб, док су другој повредили кичму и "затворили" око. Барзутова је ударена столицом у главу, а само једна девојка прошла је без повреда јер се сакрила иза фрижидера.

УСМРТИЛИ МАКСУ И ДУШАНА

НАПАДИ "скинхедса" који су се трагично завршили били су убиство познатог српског глумца Драгана Максимовића Максе, као и тринаестогодишњег Душана Јовановића.

Кобног дана 2000., припадници поменуте групе, иначе и навијача ФК Рад, претукли су Максимовића у центру Београда, на Зеленом венцу, мислићи да је, због тамније пути, ромске националности. Од задобијених повреда је преминуо, а његове убице никада нису нађене.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

У Београдској улици, 8. октобра 1997. "скинси" су насмрт претукли Душана Јовановића. Тог дана мали Душан је нападнути док је ишао у продавницу да купи флашу сока. "Скинси" су га напали са леђа, бацили на бетон и мартинкама, ударали у стомак, ребра и главу. Један од хулигана је потом одвалио комад олука и њиме дотукао дечака. Малолетни нападачи су осуђени на по 10, али су пуштени после издржаних 6,5 година затвора. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".