Платформа Flightradar24, која приказује податке о праћењу авиона у реалном времену, у уторак је објавила занимљиву путању лета авиона "Изиџета".

Приказује путању од Исланда до Велике Британије изнад Северног мора, отприлике на половини пута који траје два сата и 40 минута.

Убрзо се показало да је неуобичајен заокрет учињен како би сваки путник могао да види аурору бореалис.

- Разлог је вероватно био тај да се омогући путницима на обе стране авина да виде поларну светлост - написали су на Твитеру из Flightradar-a24.

 

 

Неки путници који су имали среће да буду на том лету поделили су на друштвеним мрежама фотографије виђеног.

Адам Гровс из Велике Британије захвалио је пилотима на лепом гесту.

- Велико хвала пилоту "Изиџета" на лету ЕЗY1806 из Рејкјавика за Манчестер који је направио заокрет од 360 степени како би свим путницима омогућио да виде поларну светлост - написао је Гровс додајући да су пилоти пригушили светла у кабини како би путници још боље уживали у призору.

Један је путник написао како је његова потрага за аурором бореалис на Исланду завршила неуспешно, али да је "изиџет" то све надокнадио.

 

 

- Запањујуће - твитнуо је Иајн Гудвин.

Путник који је летео из Исланда за Шкотску написао је да је и његов авион направио заокрет за 360 степени како би сви видели поларну светлост.

- Имали смо срећу што смо били на лету "Изиџета" за Единбург из Кефлавика на Исланду. Пилот је наравио леп заокрет само за нас.

Поларна светлост је светлосна појава у високим слојевима Земљине атмосфере у облику лукова, корона, пруга, завеса и распршених (дифузних) светлих површина. У недељу је, према подацима Кг индекса, била јака геомагнетска олуја, која аурору бореалис чини видљивијом.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".