Познати учесник разних ријалити програма, Мирослав Мики Ђуричић, посветио се породици и приватном бизнису али, како каже, није заборавио шта га је све у животу задесило. Присетио се и својих затворских дана те је у жељи да се на неки начин одужи људима са "оне стране браве" који су му помогли да преброди тешке тренутке дошао у Окружни затвор у Новом Саду где је у договору са надлежнима те установе кувао пасуљ за осуђенике и особље.

- У једном периоду свог живота био сам скренуо с пута и био сам порочан и због насилничког понашања сам завршио у затвору и људи са којима сам био у соби су ме јако лепо прихватили и помогли ми као и људи који раде у затвору. Био сам кратко, десетак дана, а после сам имао наногицу. Свеједно, осећао сам се као да сам им на неки начин дужан и зато сам одлучио да се обратим управи затвора и предложио сам им да осуђеницима скувам пасуљ и да мало поразговарам са њима, да виде да постоји начин да се извуку из свега – прича Мики Ђуричић за "Блиц".

Присећа се да је имао разних порока, да је имао проблема са коцком и другим стварима, те да се коначно вратио на прави пут.

- У међувремену сам се оженио, постао сам отац. Живот ми се последње три, четири године тотално променио. Вратио сам се на исправан колосек и овај мој потез, ово дружење са осуђеницима био је неки мој начин да им се одужим. Свако заслужује другу шансу. Људи не треба да имају предрасуде према осуђенима јер неког је нека мука натерала, неко је случајно завршио у затвору, неком се нешто десило. Свако заслужује другу шансу у животу – поручио је Мики и додао да је поред тога што им је кувао, са осуђеницима и разговарао.

Фото: АТА имагес

 

 

- Баш ми је било лепо да проведем дан са њима. Овде постоји десет психолога који раде са осуђеним лицима и доста има за њих активности. Изненађен сам да постоји могућност да људи који то желе могу овде да заврше занат. Упознао сам човека који је мајстор за електронику, једног за грејање и код њега долазе осуђеници који желе да науче да раде. Овде је заиста невероватно. Мени је осам дана у затвору тешко пало, али осуђеници су ми помогли да то пребродим, и рекао сам тада себи - никада више. Причао сам са двојицом момака овде у кухињи, пренео им своја искуства и они су ми обећали да више никада неће овде завршити. Надам се да сам бар на некога утицао и да сам му улепшао дан – прича Мики.

Открива да се тренутно бави узгојем мангулица, те да има кланицу и ресторан. Каже и да тренутно припрема једну емисију забавног карактера али није хтео да открива више детаља о њој. Истиче и да је сада највише посвећен породици, ћеркици и њеном одрастању.

Фото: АТА имагес

 

 

- Свако од нас је творац своје судбине. Схватио сам да сам раније водио мало чудан живот, био сам сам, а сада је на мени велика одговорност када сам постао родитељ. Имам другачији поглед на живот. Нисам више ја тај који је најбитнији у животу, већ то дете. Да га изведем на прави пут. Сваки човек мора да одлучи, да пресече. Мислим да миран сан не може ништа да замени, а породица је кључна у свему томе, али и људи из околине, који могу да пруже другу шансу. Тако је и са овим људима у затвору. Треба неко напољу да им изађе у сусрет и да им пружи другу шансу. Надам се да се ови момци који су са мном данас радили више никада неће вратити у затвор – закључио је Мики.

Начелница службе за третман Окружног затвора у Новом Саду Татјана Зубовић објашњава да се у тој установи спроводе различите врсте специјализованих програма и едукативних радионица. То су програми који се односе на уско профилисана кривична дела за која осуђени одговарају, починиоци насилних кривичних дела, проблеми са зависношћу од псхоактивних супстанци, алкохола, проблеми са коцком и различите друге врсте зависности.

Фото: В. Данилов

 

 

- Радимо и на развоју самоефикасности за запошљавање где се осуђени оспособљавају да знања која су стекли овде и за која добијају сертификате, касније та знања примене у новонасталим ситуацијама да се лакше интегришу у средину у коју се враћају. Наша мисија је да им помогнемо да сутра постану корисни и равноправни чланови друштва и средине из које су потекли. На томе смо сви ангажовани, као установа, и као службе које су ту да помогну да им се олакша њихов период адаптације на пеналну средину али и на све оно што их чека с друге стране зида. Настојимо да их припремими на све оно што их чека по изласку одавде – објашњава Зубовић.

У новосадском затвору осуђеницима су доступни и специјализовани програми и радионице, с обзиром на то да је често реч о маргинализованим категоријама.

- Радимо основно и функционално описмењавање, имамо и програме који им омогућавају да комуникација која је врло често проблем и начин на који је решавају, успевају да превазиђу кроз програме, стицање вештина да на ненасилан начин превазилазе проблеме који су их довели у позицију у којој се тренутно налазе и да их превазиђу и да мирнодопски реше све са чим се срећу. Њихово слободно време је осмишљено, имају радионице, спортске активности, имају библиотеку. Ми смо установа која служи за рехабилитацију која омогућава да се интегришу и сутра равноправно врате у средину из које су потекли а да дела која су починили више не чине – закључила је Зубовић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: