Предлог за покретање питања поверења долази на саборску расправу први пут откако је Пленковић у октобру 2016. преузео премијерску дужност.

Опозиција је протеклих година безуспешно покушавала да опозове целу Владу и низ министара, али никада премијера, преноси Хина.

Питање поверења Пленковићу иницирао је Домовински покрет који је, у сарадњи с остатком опозиције, прикупио потребне потписе да се тај предлог нађе у саборској процедури.

Опозиција наводи да су бројни разлози за опозив - од афере Јанаф, преко милијарду куна извучених из ИНА и затварања сисачке Рафинерије, изостале обнове и здравствене реформе до афере 'софтwаре' и 'смс' у којој је, како сматрају, компромитован због порука блиских сарадника према директорима јавних фирми.

Фото: Профимедиа

 

Влада одбија све наводе из опозиционог предлога као неутемељене и истиче да нема основа за изгласавање неповерења премијеру.

Реч је о предлогу који се заснива на низу неистина и нетачних тврдњи, узвратили су, између осталог, из Владе, која се о иницијативи изјаснила у пет детаљно објашњених тачака.

- Потпуно је неистинита тврдња предлагача да је председник Владе компромитован текстуалним порукама које су објављене у медијима. Наведене текстуалне поруке ничим не указују на његову повезаност с било каквим сумњивим радњама - наводи хрватска Влада.

Почетак расправе о предлогу за покретањем питања поверења предвиђен је за 15 сати.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".