Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против високотехнолошког криминала, Одељења за сузбијање високотехнолшког криминала у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал започели су други део међународне акције „Инфинити“ поводом сложених финансијских превара на Интернету, и у сарадњи са правосудним механизмом за сарадњу Европске уније „Евроџаст“, као и Међународном командом Федералне полиције Аустралије ухапсили 16 особа.

Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела рачунарске преваре, прање новца и удруживање ради вршења кривичних дела, полиција је ухапсила М. Н. (31), Д. П. (32), Н. М. (24), Н. С. (30), С. К. (135), Б. Б. (34), М. А. (27), Д. М. (31), Ф. М. (24), А. М. (23), Т. Б. (29), Д. Ђ. (33), У. Р. (38), Д. Л. (30), В. Б. (26) и Г. М. (26).

Осумњичени се терете да су навођењем на лажне финансијске трансакције на интернету до сада преварили најмање 200 страних држављана у укупном износу који прелази 20 милиона америчких долара.

У данашњој акцији претресом на 16 локација у Београду и другим местима у Србији, одузето је више од 130.000 евра у готовини, 70.000 евра у криптовалутама, више рачуна са крипто- валутама као и неколико аутомобила, један стан, док се порекло других некретнина активно проверава.

Полиција је током првог дела акције који је спроведен у јануару ове године приликом претреса више локација, а посебно просторија предузећа „Олимпус Прајм“ и „Асгард“ д.о.о. из Београда, пронашла значајне податке и доказе, чијом анализом је утврђена основана сумња да су запослени у тим предузећима у протеклих неколико година оштетили више од 127.000 грађана других држава у укупном износу материјалне штете која се процењује у износу већем од 7 милијарди америчких долара, а коначни износ штете се још утврђује.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву. Министарство унутрашњих послова упозорава грађане Републике Србије као и стране држављане који живе и раде у нашој земљи да буду посебно опрезни приликом нуђења запошљавања у такозваним „кол-центрима“ који се наводно баве едукацијом и саветовањем клијената на финансијским тржиштима било ког типа, укључујући и трговину крипто- валутама, с обзиром да су такве делатности строго регулисане Законом о тржишту капитала и радњама и дозволама које предузима и издаје Комисија за хартије од вредности Републике Србије.

Министарство унутрашњих послова и Посебно тужилаштво за ВТК ће наставити активно поступање у сузбијању криминалних радњи, лишењу слободе осумњичених и одузимању противправне имовинске користи и имовине проистекле из кривичних дела у овој области.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".