Људски немар и охолост према природи нема границе. Недостатак еколошке свести и одговорности према животињама последњих година код нас поприма трагичне размере. На друштвеним мрежама све чешће се могу видети личне "похвале" појединаца који се хвале уловом заштићених врста.

Једна у низу тих представља и употребе електричне вабилице које емитовањем специфичног звука привлаче препелице које се селе за Африку, да би их задржали на одређеној локацији и учинили доступнијим кривловцима 

 

 

- Ми ту појаву пратимо већ двадесет година и током викенда. Ево, сада у августу ради око 800 уређаја. Ако они раде само викендом и на њима страда само десет препелица, помножите и видећете да су то хиљаде и хиљаде препелица које страдају нелегално. Дакле, не говоримо о законски нормираном лову. То је законски нелегалан лов, који се нигде не евидентира, држава не убира плодове од њега, та дивљач је практично украдена - наглашава Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Угрожених подручја је свуда

- Имате их у околине Бачке Тополе, Сремске Митровице, Кикинде, Апатина, Сомбора, Ковин. У централној Србији комплетна околина Крагујевца, Велика Плана, околина Трстеника - додаје Ружић.

Кривични законик је то дефинисао, казне су прописане али покретање правних процеса и егзекутиве слабо има.

- Кривичним закоником је прописана казна до три године затвора за оног ко лови и користи недозвољена средства. Законом о дивљачи и ловству прописана је казна за привредни преступ у висини од милион и по до три милиона динара за кориснике ловишта који користе недозвољена средства у организацији лова - објашњава Миодраг Стрнад из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ловачки савез Србије, у сарадњи са Министарством пољопривреде, дигитализовао је све планове одстрела. Пропуста има, најчешће због, како кажу, лица која нису чланови ловачких удружења. Решење виде у промени свести, едукацији, строжијим казнама и бољој сарадњи свих.

- Морам да кажем да је Ловачки савез Србије, не у овој, него претходних година, управо био онај први који је покренуо кампању за забрану, позвао све савесне грађане, ловце, ловочуварске службе да се боре против свих нелегалних средстава у природи - наводи Братислав Ћирковић, председник Ловачког савеза Србије.

Поред криволова елекронским вабилицама, годишње се одстрели и велики број птица и дивљачи.

Спасимо препелице – пријавите електронске вабилице Друштву за заштиту и проучавање птица или полицији.

(РТС)