Бугарско министарство унутрашњих послова саопштило је да је камион превозио дрвну грађу и сакривене илегалне мигранте.

Камион је, како се наводи, пронађен у близини села Локорско.

Начелник бугарске Националне истражне службе Борислав Сарафов рекао је новинарима да су се неки од миграната угушили. 

Према његовим речима, мигранти су илегално прешли границу са суседном Турском и скривали се у шуми два дана пре него што су ушли у камион у близини града Јамбола на југоистоку Бугарске.

Министар здравља Бугарске Асен Меџидијев навео је да је у болнице у Софији хитно превезено 34 мигранта, укључујући петоро деце. Неки од миграната су, каже, били у критичном, али стабилном стању. Додаје да у камиону није било довољно кисеоника.

- Смрзли су се, били мокри, нису јели неколико дана - рекао је Меџидијев.

Једној од четири приведене особе већ је изречена казна за трговину људима, рекао је Атанас Илков, виши полицијски званичник.

Рекао је да ће оптужбе бити подигнуте када буде довољно доказа.

Бугарска се, подсећа Ројтерс, налази на рути коју користе мигранти са Блиског истока и Авганистана за улазак у Европску унију.

Већина не остаје у земљи, већ покушава да пређе у богатије земље западне Европе, често уз помоћ разрађене мреже кријумчара, наводи агенција.

Тако су 2015. године ухапшена тројица бугарских камионџија и касније оптужени за смрт 71 мигранта који су пронађени мртви поред аустријског ауто-пута.

Аустрија и Холандија су у децембру Бугарској блокирале улазак у Шенгенску зону ЕУ услед забринутости за безбедност и владавину права. Бугарска, међутим, настоји да уђе у Шенген ове године, напомиње Ројтерс. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".