Колико год да знамо да је нездрава, обожавамо брзу храну. Нема ништа лепше од недељног поподнева са породицом или партнером на ручку у сјајном ресторану. Дамо себи одушка, поједемо чак и оно што нисмо планирали, а највише уживамо у храни која је "савршено припремљена".

У Србији се најчешће поручује помфрит као прилог, али он није једини који се сматра најгором варијантом коју можете да изаберете. Постоје још неки који негативно утичу на здравље срца, упозорио је кардиолог.

- Најгорим прилозима сматрају се пржени кромпирићи, поховани сир или колутићи лука. Таква храна је пржена у дубоком уљу и изузетно је нездрава јер је препуна масноће и соли. То може додатно да зачепи артерије, што може да доведе до срчаног и можданог удара - упозорио је кардиолог др. Нитин Бхатнагар.

Фото: Профимедиа

 

Према његовим речима, уколико се ова храна једе повремено, није никакав проблем. Ипак, то не значи да тело и срце не излажемо стресу.

- Свако треба да зна да је учестало једење такве хране штетно за здравље срца и артерија и излаже вас већем ризику од болести срца. Све што је претерано, доводи до хемијске неравнотеже у телу. Зато, имајте у виду да у свему треба да будемо умерени - истакао је.

Фото: Танјуг/АП

 

Подсетимо, студија која је објављена у "Америчком журналу клиничке исхране", а у којој је учествовало 4.500 одраслих, утврдила је да људи који једу помфрит више од двапут недељно, имају двоструко већи ризик од ране смрти

Фото: Танјуг/АП

 

 Научници истичу да проблем, наравно, није у кромпиру, већ у великој количини уља која је потребна за хрскави, укусни помфрит.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".