Прошле недеље је цена горива била 197 динара за литар евродизела, а за литар бензина европремијум БМБ 95 највише 168 динара.

После периода који је током два месеца обележио пад цена горива у свету, па и у Србији, цене деривата могле би да се врате на старо. О томе сведоче и нова истраживања, али и глобална економска померања у најјачим економијама света.

Барел са 84 иде на 100 долара?

Да би се нафта ове године могла вратити на ниво изнад 100 долара по барелу нова је прогноза у анализи Голдман Сакса. Јутрос имамо добре вести, цена барела на европском тржишту благо је пала са 86 долара , колико је била јуче, на 84 долара. Предесетак дана цена је била 80 долара.

Голдман Сакс аргумент за даље поскупљење налази у ограничењу извоза сирове нафте из Русије, али ни опоравку светских привреда. Ових дана читамо да се кинеска економија почела поново отварати и да се радници враћају на посао. Аналитичари нисту толико оптимисти да би прича могла убрзано да се развија, али оцењују да има помака.

Друмски и метро саобраћај у кинеским градовима поново је изнад нивоа пре пандемије 2019. године, наводи се у извештају Номура, позивајући се на податке из средине фебруара. Промет у теретном саобраћају је и даље мањи у односу на годину дана раније, наводи се у извештају.

Фото: Профимедиа

 

Инфлација истовремено посустаје и по европским земљама. Бројке су и даље велике, најјаче европске економије бележе цифре и преко 6 одсто, али инфлација лагано пада. Пројекције такође иду у правцу да треба очекивати зауздавање инфлације, а централне банке најављују још најмање једно повећање референтних стопа што говори у прилог смањењу инфлације.

Стопа инфлације у Великој Британији пала је трећи месец заредом у јануару и достигла 10,1%.

Све то могло би да доведе до веће тражње, па и цене, а оцена Голдман Сакса и иде у правцу да нивои производње неће моћи пратити потражњу у току 2023.

И све то може да буде и сигнал за Србију, а што смо видели и током претходна два месеца када нам је цена дизела пала са 220 динара по литру на 195, а за двадесетак динара појефтинио је и бензин. Једноставно - већа цена на берзама у свету, значи пре или касније и већу цену и код нас и обрнуто.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".