Постоје неке предности спавања без јастука. Међутим, ове предности нису јединствене за све. Спавање без јастука може помоц́и само ако спавате у одређеном положају.

Предности спавања без јастука

У зависности од тога како спавате, можда ц́ете се осец́ати боље након спавања на равној површини.

Фото: Профимедиа

 

 

Може ли спавање без јастука помоц́и у држању?

Јастуци имају за циљ да држе кичму у неутралном положају. Они поравнавају ваш врат са остатком тела, што подржава добро држање. Као такво, истраживање се фокусирало само на најбољу врсту јастука за држање. Научници нису проучавали како спавање без јастука посебно утиче на кичму. Али људи који спавају на стомаку могу имати користи од одбацивања јастука. Према медицинском центру Универзитета у Рочестеру, спавање на стомаку доводи кичму у неприродан положај. То је зато што је вец́ина ваше тежине у средини вашег тела. Додатно оптерец́ује леђа и врат, што отежава кичми да одржи природну кривину. Спавање без јастука може вам држати главу равном. Ипак, ово се не односи на друге положаје за спавање. Ако спавате на леђима или боку, спавање без јастука може учинити више штете него користи. Најбоље је да користите јастук да ваша кичма буде неутрална, преноси Хеалтхлине.

Недостаци спавања без јастука

Упркос потенцијалним предностима спавања без јастука, постоје и недостаци.

Лоше држање

Када спавате на стомаку, уклањање јастука може боље поравнати кичму. Међутим, то нец́е у потпуности надокнадити неприродну позицију. И даље ц́е бити тешко да ваша кичма буде неутрална, јер је вец́ина ваше тежине у центру вашег тела.

Фото: Профимедиа

 

 

Бол у врату

Ако спавате на стомаку, избацивање јастука може помоц́и вашем врату да остане у природнијем положају. Али то не елиминише потребу да окренете главу. Ово може да напреже вратне зглобове и мишиц́е, узрокујуц́и бол. За друге положаје спавања, прескакање јастука може погоршати или изазвати бол у врату. То је зато што спавање на леђима или боку превише растеже ваш врат. Без јастука, ваш врат ц́е остати у овом положају целу ноц́. Осим тога, ако не користите јастук, притисак на мишиц́е врата ц́е бити неравномерно распоређен. Вец́а је вероватноц́а да ц́ете доживети бол у врату, укоченост и главобољу, пише Хеалтхлине.

Тако да, закључак би био да је боље да пронађете јастук који ће вам више одговарати, него да у потпуности избаците јастук.

(Магазин Новости)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".