Полиција је открила ко је убица девојчице Љубице Топић (6) још 2019. године захваљујући напретку технологије и биолошким траговима које је оставио за собом, али тек сада је јавно откривен његов идентитет. 

У питању је извесни Френк Артур Хол, комшија породице Топић који је преминуо у Едмонтону 2019. године и на тај начин измакао лицу правде. 

Хол је у време нестанка и убиства Љубице имао 22 године, а случај је решен захваљујући научном напретку, а пресудан је био ДНК доказ. 

Како пишу канадски медији, полицајци су успели да открију случај јер је у неком тренутку Холов рођак поставио њихове генетске податке у јавну базу података, каже наредник полиције у Виндзору Скот Чапман, који је радио на овом случају пуних пет година.

Холов ДНК је послат у базу података, што је довело до тога да су откривени појединци које деле исти ДНК, објасио је Чепмен у петак. Након тога, истражитељи су направили породична стабла, вратили се генерацијама уназад, а онда су узели узорке ДНК од мале групе људи како би искључили појединце који немају везе са случајем, а потом је и идентификован кривац. 

Пре објављивања те информације, Чепмен је одлетео у Едмонтон да би рекао члановима Холове породице, пише канадски ЦБЦ.

- Били су шокирани, али су показали снагу - рекао је он.

Шестогодишња Љубица Топић је отета, сексуално злостављана и убијена 14. маја 1971. године. Како пишу канадски медији, она се кобног дана играла испред породичне куће са својим братом, када ју је странац намамио обећавајући јој новац, саопштила је полиција. Њен брат је рекао мајци да им је пришао непознати мушкарац из ресторана прекопута и намамио Љубицу понудом од 8 долара. Љубица је последњи пут виђена између 20:30 и 21:00, пише Едмонтон сан

Она је касније пронађена мртва, на око километар од куће.

Иначе, полиција је чак шест пута започињала истрагу убиства мале Љубице, проверили су стотине дојава из целе Канаде, али и Сједињених Америчких Држава. Полиција је направила и профил осумњиченог за убиство, захваљујући доказима.

 

Полиција каже да је Хол живео на мање од два километра од породичне куће Топић. Према истражитељима, Хол се касније преселио у Едмонтон и умро у 70. години.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".