Подсетимо, у петак је стартовало санкцонисање возача снимљених посебним камерама које аутоматски бележе прекршај, казна стиже на кућну адресу и овде нема "људског фактора" који може да превари софтвер и да возач избегне кажњавање. Како смо већ писали, до 15 часова тог дана, у овом прекшају ухваћено је 27 возача.

А данас је стартовала још једна акција усмерена на бахате возаче. Она ће трајати до 19. фебруара, значи биће актуелна и током празника Дан државности, односно Сретења, што заправо и јесте идеја.

Како је саопштено из МУП-а, полиције ће наредних дана спровести акцију појачане контроле свих учесника у саобраћају, с обзиром да се због државног празника, Дана државности, очекује појачан интензитет саобраћаја на свим важнијим путним правцима у нашој земљи.

Фото: Архива Новости

 

Фокус полиције наредних дана

Активности у контроли саобраћаја биће, како наводе у МУП-у, усмерене на откривање и санкционисање прекршаја који директно угрожавају безбедност саобраћаја, у првом реду управљање возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, прекорачење брзине, непрописно претицање и некоришћење сигурносног појаса.

"Управа саобраћајне полиције апелује на све грађане да поштују саобраћајне прописе и да одговорним понашањем допринесу очувању безбедности саобраћаја и уједно скрећемо пажњу да је од почетка ове године у саобраћајним незгодама погинуло 45, а повређена цy 1.334 учесника у саобраћају", наводе у МУП-у.

Фото: Н. Скендерија

 

Не штеде ни возаче аутобуса и камиона

Такође, до 19. фебруара пипадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције спроводиће међународну акцију појачане контроле саобраћаја усмерену на откривање прекршаја које чине возачи аутобуса и теретних возила, саопштио је МУП.

"Током акције која се истовремено спроводи у 30 европских земаља које су чланице организације РОАДПОЛ (Мрежа саобраћајних полиција Европе), саобраћајна полиција ће патроле првенствено усмеравати на путеве са најинтензивнијим саобраћајем аутобуса и теретних возила, а посебан акценат ће бити стављен на контролу поштовања одредби Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима, контролу превоза терета, као и контролу испуњености општих услова за учешће у саобраћају возача теретних возила и аутобуса", додаје се у саопштењу.

Фото: Н. Фифић

 

Локација камера

Што се камера које аутоматски бележе пролазак на црвено светло семафора тиче, подсећамо да их има осам на ових пет локација:

  • Раскрсница Трговачке и Јабланичке улице на Чукарици
  • Раскрсници Француске улице и Господар Јованове
  • Раскрсници Булевара Михајла Пупина и Милетнија Поповића
  • Раскрсници Булевара деспота Стефана и Цвијићеве улице
  • Булевару краља Александра код Ђерам пијаце
  • Да ли сте ви снимљени?

    Фото: Зоран Јовановић Мачак

     

    Власнику, односно кориснику усликаног возила биће упућен позив да у року од осам дана достави потпуне и тачне податке о идентитету лица које је учинило прекршај.

    Уколико возилом у тренутку чињења прекршаја није управљао власник, власник возила је дужан да достави писану изјаву оверену од стране надлежног органа на основу које се на неспоран начин може утврдити које лице је управљало возилом у време чињења прекршаја.

    Казне, затвор, поени

    Фото: Д. Н.

     

    За пролазак возила на црвено светло семафора, односно за незаустављање возила испред пешачког прелаза који је регулисан семафорима, Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописана је новчана казна у распону од 20.000 до 40.000 динара или казна затвора у трајању до 30 дана, 6 казнених поена и заштитна мера забране упр

    Како саветује Александар Радивојевић, адвокат, важно је и да се грађани одазову позиву полиције када је у питању достављање података.

    - Власници или корисници возила требало би да се јаве, јер у супрутном чине прекршај из члана 330 Закона о безбедности саобраћаја на путевима за које је приписана већа новчана казна - рекао је он.

    Фото: И. Митић

     

    Додао је да је ситуација иста и за све друге прекршаје, па је због тога, каже, поштовање овог закона важно због безбедности возача и сувозача, али и осталих ученсика у саобраћају.

    (Блиц)

    БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

    За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

    Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".