Емоционално незрео родитељ је онај који није у стању да задовољи емоционалне потребе своје деце јер се и сам бори да разуме, контролише и делотворно изрази своје емоције. То значи да такав родитељ неће моћи да испуни неке од важнијих одговорности које долазе са родитељством, као што су љубав, неговање и брига.

Последица тога су бројни изазови и тешкоће за младе људе. Емоционално незрели родитељи утичу на психолошку и емоционалну добробит своје деце те на то како ће она када одрасту управљати властитим односима. У наставку су неки од кључних знакова по којима ћете препознати емоционално незрелог родитеља.

Одбијају било какве емоције

Ако некоме говорите да претерано реагује, да је претерано осетљив и емотиван или да се узрујава због ситнице, можда сте емоционално незрео родитељи. Такви родитељи нису у стању добро да управљају стресом и сукобима, а када други изразе емоције, према њима се понашају омаловажавајуће и одговорност пребацују на друге.

Фото: Профимедиа

 

 

Боре се с регулисањем својих емоција

Емоционално незрели родитељи често постају љути и сукобљавају се. То се може посебно видети у ситуацијама у којима се осећају као да су за нешто криви па као одговор заузимају обрамбени став. Такви родитељи можда ће игнорисати повређено дете које плаче, а онда му одбрусити да "одрасте и престане да буде беба". Због таквих реакција деца почињу да сумњају у властита осећања те не знају како да реагују и односе се према другима. Такође почињу да брину због својих емоција, процењујући их погрешнима или неприхватљивима.

Не желе да преузму одговорност за своје поступке

Одговорност је прави изазов за емоционално незреле родитеље. Често ће кривити друге за недостатак емоционалне контроле и за своје поступке.

Често мењају расположење

Емоционално незрели родитељи потискују и негирају емоције те се служе стратегијом избегавања. То значи да, на пример, детету дају новац уместо да му покажу да су ту, да се побрину за дете или га емоционално подрже. Последица тога је да ће се дете с временом удаљити од родитеља.

Свет виде црно-белим

Емоционална преоптерећеност често доводи до врло крутог начина размишљања и брзих и импулсивних одлука. Такав поглед на свет назива се црно-белим јер узрокује дељење ствари у екстремне категорије, где постоји само добро или лоше, односно исправно или погрешно.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".