Оно што многе људе спречава да се упусте у јутро без кафе, је прилично непријатан почетни период одвикавања.

– Ако нагло престанете да пијете кафу, можда ћете осетити симптоме одвикавања, током неколико дана до недељу или две – објашњава докторка Ширли Колинс.

Фото: Профимедиа

 

Ови симптоми могу укључивати главобољу, умор, раздражљивост, бол у мишићима, симптоме сличне грипу и још много тога. Међутим, Колинсова напомиње да ће се после месец дана ваше тело вероватно навикнути на недостатак кофеина, а нови скуп углавном позитивних ефеката може почети да се појављује.

Ево шта може да се догоди уколико се одрекнете кафе:

Прва велика промена коју бисте могли да приметите, након што избаците кафу на неких месец дана, је да вам се сан побољша. Ово често посебно важи за појединце који су навикли да пију више шољица кафе сваки дан, или који пију кафу поподне или увече.

– Кофеин је стимуланс који може пореметити обрасце спавања и довести до несанице – каже докторка Нађа К. Гуман.

– Када неко престане да пије кафу, може да осети побољшање квалитета и трајања сна, што доводи до бољег одмора и смањеног осећаја умора – објашњава она.

Фото: Профимедиа

 

Колинсова се слаже да ће престанак пијења кафе вероватно побољшати ваше обрасце спавања.

– Када кофеин изађе из вашег система, моћи ћете боље да спавате. Пошто кофеин више не блокира рецепторе који подстичу сан, сада можете лако да заспите брже и дуже да спавате – каже она.

Престанак уношења кафе такође може довести до значајних промена расположења, кажу два докторка.

– Када постанете зависни од кафе, ви сте буднији, али ваш ум такође може да претерано ради – каже Колинсова, напомињући да то може довести до претераног размишљања и анксиозности.

– Када се успешно одвикнете од кафе, имате мање анксиозности – објашњава она.

Гуманова каже да људи који пате од честих стресова могу приметити “опуштеније и смиреније расположење” у року од месец дана.

– Кафа може утицати на ниво хормона као што су кортизол и адреналин у телу, што доводи до промена расположења и нивоа енергије – каже она.

Ваше здравље зуба се може побољшати.

– Престанак конзумирања кафе може такође побољшати здравље и хигијену ваших зуба – напомиње Колинсова и додаје:

– Кафа може да обоји ваше зубе, тако да њеним избацивањем, заједно са стандардном хигијеном зуба, може учинити да ваши зуби изгледају бељи.

Стручњаци кажу да кафа такође може проузроковати накупљање плака и еродирати зубну глеђ током времена – посебно ако пијете кафу са млеком или шећером. Ако више не пијете кафу, мање је вероватно да ћете развити каријес и друге проблеме са зубима.

Фото: Профимедиа

 

Ако престанете да пијете кафу, а посебно ако је замените водом, брзо ћете постати више хидрирани. Ово је сјајна вест, посебно у свету недавних истраживања, која сугеришу да вода за пиће може помоћи у спречавању одређених хроничних здравствених стања као што су болести срца, рак и још много тога.

– Кафа је диуретик, што значи да може да дехидрира тело. Када неко престане да пије кафу, може се осећати више хидрирано и имати мање симптома дехидрације, као што су сува уста и умор – каже Гуманова.

Ваше варење се може побољшати.

– Лекари још увек не знају да ли кафа помаже или спречава правилно варење. Међутим, за људе са осетљивим дигестивним трактом, избацивање кафе може побољшати непријатне пробавне симптоме – каже Гуманова и додаје:

– Кафа може да изазове рефлукс киселине и иритира пробавни систем, што доводи до пробавне нелагодности. Када неко престане да пије кафу, може да доживи побољшано варење, што доводи до смањених симптома лошег варења, као што су надимање и горушица – каже она.

Фото: Профимедиа

 

Постоји много начина на које то што више нећете пити кафу, може побољшати ваше физичко и ментално здравље. Међутим, Гуманова напомиње да нису све промене на које можете наићи једнако позитивне.

Она посебно истиче да се неки људи који одустану од кафе, боре да усредсреде своју пажњу.

– Кофеин стимулише централни нервни систем, што доводи до побољшања фокуса и концентрације. Када неко престане да пије кафу, може доживети смањење фокуса и концентрације, што отежава концентрацију на задатке – каже она, преноси "Објектив".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".