Пре него што убаците веш у машину, добро проверите имате ли у џеповима коју кованицу, кључеве и какве су вам мрље на одећи. Све то може да резултује озбиљним кваровима веш машине.

1.Кованице

Колико пута вам је ситниш остао у џеповима фармерки или кошуље и онда су свеже опрани изашли из машине? У већини случајева ништа се неће догодити, али опасност за штету је велика.

– Ако током прања новчићи прођу филтер могу завршити у одводној пумпи и уништити крилца у одводу. Такође, могу запети у одводној цеви и блокирати избацивање воде из машине, а у ретким случајевима могу оштетити и стакло на вратима бубња – објаснио је Јамес Петерс, водитељ производње Кенморе машина.

2. Запаљиве мрље

Сви понекад у журби изваде пумпу за точење горива пре него ли су све гориво уточили у резервоар и при том се полију бензином. Већина људи ће једва дочекати да дпђу кући и баце прљаву одећу у машину. Али то је грешка. – Запаљива, већ осушена, течност на одећи у машини се „баш најбоље не слаже“ с детерџентом и врућом водом. Резултат би чак могао бити и мања експлозија или запаљење машине – изјавио је Петерс за Реадер’с Дигест.

3. Грудњаци

Грудњаци с кукицама могу направити велику штету јер се могу закачити за другу одећу и поцепати је. Метална жица из грудњака може поцепати други веш или запети за гуму машине и оштетити је.

4. Кључеви

Било да су на даљинско управљање или обични, метални кључеви, њих никако не би требали оставити у одећи па сваки пут пре стављања у бубањ добро проверите све џепове. Метални кључеви могу огребати унутрашњост машине, уништити бубањ и стаклени део врата.

5. Длака љубимаца

Длака се за време прања може залепити за бубањ или још горе – претворити у клупко и зачепити одвод машине.

6. Отирачи испред улазних врата

Прање тепиха с гуменим подлошцима није добро ни за тепих ни за машину.

– Гума се ломи и одломљени мали комадићи могу оштетити пумпу и одвод машине – објаснио је Петерс.

7. Патике

Штета неће бити толика за машину колико за патике. У великој већини случајева, па чак и када их перете на 40 степени, оне се смање. Како би сигурно опрали патике, треба проверити на којој температури се смеју прати, пре прања треба извадити улошке и прати их одвојено – на пример сваку патику ставити у једну врећицу за прање.

8. Ситна одећа

Мала одећа попут дечјих чарапа може се заглавити у недоступним деловима машине. Ови мали комади могу за време прања завршити, на пример, у цеви за одвод или у филтеру и изазвати поплаву.

9. Водоотпорна одећа

– Прање кабанице или водоотпорног прекривача за душек није добро јер водоотпорни материјал може задржавати воду у себи и надувати се током прања. Ако се та вода одједном током прања испразни ствара се неуравнотежено стање у бубњу које може резултирати кваром машине.

10. Превелика количина детерџента

Кориштење превише детерџента код прања рубља веша може оштетити машину. Вишак детерџента који се није растворио у прању остаје залепљен на стенкама машине и с временом га се све више и више накупља што може резултовати неугодним мирисима на одећи, а и делови машине се све брже и брже кваре. Осим тога, оставља вам и мрље на одећи.

11. Превише веша у машини

Ставите ли га превише, неће се добро опрати. Разлог томе је што у бубњу нема довољно места да се роба креће или врти и на тај начин пере и испире са себе нечистоћу. Овако се роба не помера, већ остаје на месту на којем је угурана па вода и детерџент пуно теже стижу до ње, а испирање је скоро немогуће.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".