Међутим, Којо Оборина се целог живота поносио што је био усташа, те је за живота на властити надгробни споменик то и уписао, и то ћирилицом.

Усташа Којо је био Србин, православац, а ћирилица је било матерње писмо овог "усташе". Споменик се налази на старом православном гробљу у Поплату код Стоца у Херцеговини.

"Овђе почива Којо Оборина", пише на надгробном споменику овог Србина, а пиште и година рођења (1852.), док смрт није уписана, већ у доњем реду пише "Усташа 1875. - 1878.".

 

 

Овај споменик је настао десетак година пре Павелићевог рођења и пола века пре оснивања усташког покрета. Много пре оснивања ове фашистичке групе, у Херцеговини је избио устанак када је хришћански нарпод устао против турског зулума, тзе су себе називали "усташама".

У овом противосманском устанку су се раме уз раме борили католици и православци, али и муслимани у Херцеговини. Првим усташама су се звали Срби из југоисточне Херцеговине. Тим именом су се китили и Хрвати и муслимани који су били против аустријске анексије Босне и Херцеговине.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".