У октобру прошле године 73-годишњакиња је неправоснажно осуђена за насиље у породици. У пресуди стоји да је она у јуну 2022. око 11 сати, у граду на ширем загребачком подручју, назвала ћерку на мобилни телефон и рекла јој да је супруг вара.

- Починила је психичко насиље у породици на начин да је на мобилни телефон назвала ћерку (52) те јој говорила разне неистине о њеном супругу (54), да је супруг вара, да има бројне љубавнице те да му не треба веровати. Осим тога, рекла је како он никада није престао да пије и да је запоставља, што је код ћерке и зета проузроковало повреду достојанства и узнемиреност - стоји у закључку суткиње Општинског суда.

После пријаве полицији, пензионерка је проглашена кривом јер је починила прекршај из Закона о заштити од насиља у породици, за који јој је изречена новчана казна од 2.000 куна, пише Даница.

Фото: Профимедиа, Фејсбук принтскрин

 

Такође, добила је и забрану приближавања, узнемиравања или ухођења жртава насиља, односно ћерке и зета. У пресуди стоји да се 73-годишњакиња не сме приближавати жртвама на удаљености не мањој од пет метара на сваком месту где би се затекли, да их не сме узнемиравати на мобилни или контактирати с њима три месеца.

Високи прекршајни суд је преиначио je пресуду и одмах правоснажно ослободио пензионерку. "Суд сматра да таква радња почињења, сама за себе, а имајући на уму да је ноторно да психичко насиље није почињено баш сваком грубо изговореном речи, не испуњава битна обележја психичког насиља. Наиме, из чињеничног описа није видљива никаква агресивност у понашању окривљене", стоји у пресуди Високог прекршајног суда.

"Дело је описано на начин да је окривљена, заправо, својој ћерки износила своје мишљење о њеном супругу, није описано да би окривљена притом изговарала неке увредљиве и омаловажавајуће изразе, није описано да би окривљена исту радњу чинила учестало у краћем временском периоду(…)", стоји у пресуди.

Суд оцењује да радња почињења не представља грубо узнемиравање таквог интензитета да би имала карактер психичког насиља.

"Следствено томе, дело за које се против окривљене води прекршајни поступак, а како је то чињенично описано у изреци првостепене пресуде, по пропису није прекршај, па је суд преиначио пресуду тако да је окривљена за предметно дело прекршаја ослобођена од оптужбе", стоји у закључку Високог прекршајног суда, пише Даница.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".