Непријатности које путници могу да доживе у градском превозу су бројне и већина нас је доживела покоје гажење, гуркање, џепарење и нежељено додиривање у аутобусу или трамвају. Сви смо вероватно присуствовали свађи око седишта и препиркама путника са контролорима, слушали бесмислене приче других.

Ипак, ово су неке од уобичајених ствари које сте могли да доживите док блицеви мобилних телефона нису постали опасност по приватност путника, па сада снимке разноразних инцидената са страхом, језом или гађењем можемо да гледамо и на интернету. 

Фото: Драган Миловановић

 

 

Искуства су одмах кренула да се нижу и поред описаних, нажалост, стандардних инцидената са сексуалном конотацијом, сведочења жртава пљачке и непријатних разговора са контролом, нека од њих би могла да вас насмеју до суза, али и дубоко узнемире.

- Када сам био у БГ-у нисам баш нешто најбоље знао град и који бус да хватам до једног дела града па сам тако знао да питам људе за информације. Следеће што се десило, седим ја у бусу и питам једног старијег човека колико има станица до ове адресе и да ли сам у правом бусу, на шта он одговара да јесам и да сам ту за 2 станице. То је чуо неки пензос и каже да није у праву и да има јос 4 станице до те адресе тако нешто... И онда улеће још један старији човек и говори овој двојици како нису у праву и објашњава ми како треба да изађем на овој станици сада и да хватам други бус. Укратко настала је жустра свађа између њих и псовке су летеле на све стране да сам ја одлучио да изађем мало раније и пешке да одем до те адресе.

"Седиш на мом месту"

- Једино чега тренутно могу да се сетим - сео у неки од трамваја, последње седиште позади. Полупразан трамвај. Две станице касније, улази лик, једе неки хлеб/кифлу, долази до мене и цима ме за рукав и увелико прича нешто (ја стандардно за тад неке огромне слушке у дискмену). Ја померам слушалице и он мени каже: "Седиш на мом месту!". Нисам (одмах тад) извриштао од смеха некако, само вратих слушалицу на главу и рекох: "Не" и окренух се назад у телефон…

Када је реч о старијим суграђанима, неколицина њих не преза да захтева од других путника да седне чим уђе у аутобус или трамвај, а понекад то може да доведе до инцидента.

- Неки деда у 85ици се издерао на дете од (отп.) 12 година јер му није уступило место да он седне. Направио је толику пометњу да се и возач укључио у свађу и разменили су пар псовки и претњи да "изађу напоље". Сео он на крају на место и кренуо да с**е да је то дете сигурно из Босне, како су Босанци сељачине који су са планине сишли и упропастили Београд, како су некултурни и не знају да се пристојно понашају док је он (замисли) СЕДМА генерација Београдске породице! Друже ти си матори дрипац и издерао си се на дете од 12 година, замало се ниси потукао са возачем аутобуса и на крају некоме паметујеш о култури и лепом понашању. Била је ту нека жена преко пута њега је седела и фино и смирено са њим водила расправу док на крају није сконтао колико је г**но и смирио се. Тој жени капа доле, у свету треба више људи као што је она - пише неко.

"Супребаба"

Искуство које је прикупило симпатије највише корисника аутор је назвао "супербаба" и поделио причу коју још дуго неће заборавити.

- Баба се запричала са другарицом на задњим вратима зглобног аутобуса. 95ица, смер ка блоковима станица пред бувљак. Возач затвори врата и крене, баба покуша да искочи, остане главом унутра, али јој пола тела вири напоље. Ја кренуо ка њој али је неки лик стигао пре мене и на силу отворио врата да је одкљешти. Баба се држала за гелендер онај што је по сред степеништа, лик јој још пружио руку, да је повуче горе, где је безбедније. Е. Сад креће успорени филм. Бус је већ у покрету, иде неких 30 на сат, и престројио се 3 траке улево, да би скренуо код бувљака. Баба погледа пружену руку, погледа напоље, зачкиљи на очи док онај мали хрчак убацује у пету брзину тамо иза, буквално видиш оне математичке једначине како јој се врте око главе и пошто је све добро прорачунала и схватила да би јој био смор да се враћа станицу назад кад је већ надомак куће, стегне цегер мало јаче у једну руку, другом се пусти од гелендера и скочи напоље. Лет је грациозан, 10/10 - колена и лактови савијени ко скијашима за скокове, леђа права, ма поезија за гледати - пише корисник.

Бака се, каже, дочекала на ноге и наставила у истој пози да клизи десетак метара посред пута, све док није запела за нешто и пала.

- Па отприлике онако како би човек очекивао да се баба разбије када искочи из аутобуса на асфалт при 30 на сат. Креће пандемонијум, путници вриште, возач кочи, ја истрчавам са неколицином њих, да одвучемо бабу на тротоар, на безбедно, возач исто изашао, изневеровао, 10 људи зове хитну, пролазе нека кола хитне, али продуже даље, људи трче за њима и машу им да стану, баба искористи тај тренутак крајње непажње и побегне. Долази наша хитна, возач и даље у шоку, они мисле да смо због њега позвали, ми објашњавамо да нам је побегла супербаба, један лик отишао да је јури, ал је није нашао, нешто раде луд и збуњен тамо у ћошку, пола аутобуса гласно протествује јер нису ни скапирали шта се дешава и што стојимо на сред улице. Ја сам остао са доживотним респектом према бабама, дубоко уверен да би ме ова пребила у тучи - закључио је аутор.

"Просуо сам супу по целом аутобусу"

- Држао сам ногу код споредних и заглавио сам је кад је возач отворио врата па сам морао сићи на следећој. Просуо супу по целом бусу, испао поклопац. Био избачен зато што нисам имао карту мада ми није наплатио казну, добар човек", "Мислим да је 23, спуштамо се Таковском, релативно пун бус... Неки лик, обучен као женско умислио да је Цеца и пева (колико се оно може назвати певањем). Лик као да држи концерт, са све оним "идемо сад ви", "да вас чујем" итд.

- А сад скоро сам присуствовао јако смешној сцени на Бановом Брду где је нека жена убацила руку у торбу једној жени, ова је питала шта тражи њена рука у њеној торби и почела да виче на њу, да би јој ова одговорила да је она Бус плус контрола и да јој тражи карту. Мало је рећи да су сви попадали од смеха... - наставио се низ.

Ако је судити према коментарима, претходни коментатор није једини који је био нападнут, а једна од описаних сцена лако је могла да се заврши кобно.

Једна жена навела је неколико ситуација са којима се, нажалост, суочава велики број њених суграђанки.

- Чича није веровао да сам трудна, па се љутио што седим. Чича ми тражио број телефона док сам била с бебом. Чича арлаукао на сав глас да има рак и да ја са дететом седим на "његовом месту". 100000 женских особа ме је кулирало са стомачином до зуба (мушки су из неког разлога уљуднији када си трудна и понуде се да устану). Неки лик ме је шутнуо јер нисам излазила довољно брзо из аутобуса - написала је она.

"Возач добио аплауз"

- Нашао сам се у аутобусу из периферије до центра која је трајала минимум пола сата, не сећам се разлога. Ушао на почетној станици, бус већ имао десетак људи. На другој станици улази старија жена која је била мирна први минут, па је почела да се дере на возача што је њен син дао 100+ хиљада на обуку возача аутобуса а годинама није добио тај посао. Напала је возача да је повезан а да њен јадни синчић од 42 године није, на шта овај није реаговао. Кад није добила пажњу, лудача је почела на нас путнике да се дере, појединачно, да смо сви учесници у завери да њен син никад не добије посао возача аутобуса. Возач је у међувремену позвао полицију или комуналце, пар станица даље смо стали на станици, сачекали, ови дошли и одвели је па смо ми остали наставили даље нормално. Возач добио аплауз - испричао је један корисник.

Диксусију је закључио корисник који је само пуком срећом прошао неповређен током једне вожње и то заслугом возача.

Нажалост, многи памте нека непријатна искуства, некима је велика ствар и кад "стигне на време“, али има и догађаја која су достојни урбаних легенди.

- У трамвај је ушао Добрица Ерић. Причао је анегдоте из превоза, сви смо се слатко смејали. Никад ми лепша вожња није била, иако је била врућина и гужва. Био је диван, скроман човек.

- Заспала у градском превозу, па се возила до задње станице, возач ме пробудио, а задња вожња била. Морала таxи да зовем.

- Кад ме возач питао куда да вози, нов на линији био.

- Чупање једне обрве мом оцу у трамвају јер штрчи од других – сметало некој жени.

- Пре два дана возила се бусом у коме раде само две брзине. Мало иде напред, мало назад…

- Држим се за шипку. Аутобус у кривину, а ја оплааа…са све шипком, типу у крило.

- Када се човек продрао са питањем: Да ли знате како мирише људско месо које гори?

- Деведесете, возач ноћног вози насумице по граду, мислили смо да смо отети. Помогли му ми.

- Пуцање ваздушног јастука сви помислили да је нешто подметнуто, а возач пар сати тражио путнике.

- Кад ме другар иначе возач аутобуса замолио да седнем на место возача и припазим на аутобус док он оде кафу да попије каже има 15мин до поласка. Улази жена у аутобус јао каже имамо новог возача... У питању је градски бус.

- Човек у црном капуту, шешир на глави, на седишту иза возача извадио повећи шпицати нож, полако сече кришке јабуке и у сласт их једе. Незаборавна слика.

- Возач замолио путнике да погурају аутобус.