Колико можете да уштедите ако обичне сијалице у свом домаћинству замените ЛЕД сијалицама и да ли се замена уопште исплати, одговор даје електричар из Београда.

Уштеда увођењем новог расветног система са штедним сијалицама може да вам “олакша” рачун за струју за чак неколико хиљада динара, а ако узмемо у обзир да се цена класичне и штедљиве сијалице више не разликује у великој мери, више не постоји ниједан разлог зашто не бисте променили осветљење у свом дому.

„Штедљиве сијалице троше отприлике седам пута мање струје за исти ефекат осветљења као и класичне сијалице, али није само у томе ствар. Класичне сијалице у последње време имају доста краћи век трајања, прегоревају доста брзо, уз то се цена лед сијалица приближила цени класичних сијалица, па више нема ниједне препреке за заману класичних сијалица лед сијалицама“, каже искусни електричар Томислав Мицић за МОНДО.

Фото: Новости/Д.Н.

 

Према његовом искуству, класичне сијалице које се тренутно налазе у продаји прегоре већ после месец коришћења, док су раније биле знатно трајније. Осим тога, имају још један лош ефекат који се осликава у томе да много греју.

„На многим светиљкама у којима су постављене класичне сијалице појављује се нагоревање изолације на жицама које их спајају, услед чега се јавља опасност од кратког споја“, истиче Мицић.

Наш саговорник каже да приликом куповине лед сијалица треба само водити рачуна о боји светла јер је код класичних сијалица боја увек иста, али када су у питању лед сијалице постоје најчешће три боје светла: жућкаста, неутрална попут сунчевог светла коју би на првом месту препоричио, и хладно бела.

Да ли се замена исплати?

Фото: Профимедиа

 

Према његовој рачуници, којом се водио на примеру већег стана, ексклузивно опремнљеног, на основу броја сијаличних места израчунао је да, уколико би се сва светла упалила, класичне сијалице би трошиле око 1.000 вати, односно за сат времена 1 киловат-час.

„ Ако би сијалице гореле 12 сати потрошиле би 12 киловат-часова, за десет дана 120 киловат-часова, а за месец дана 360 до 400 киловат-часова, што је врло значајна потрошња. У преводу, када рачунамо у динарима, месечно би потрошиле 3.000-4.000 динара за месец дана, али ако би све класичне сијалице биле замењене лед сијалицама, отприлике би се потрошлио 600 динара, односно око шест пута мање новца“, објашњава Мицић за МОНДО.

Додаје и да у случају да упалите све класичне сијалице од 1.000 вати, то имплицира да оне греју 1.000 вати, као да сте упалили грејалицу те јачине.

Фото: Профимедиа

 

„У случају да је у току летњи период, таква потрошња сугерише да морате да укључите климу која ће 1.000 вати да надомести хлађењем јер неко мора да охлади колико сијалице угреју“, каже електричар.

Које сијалице треба избегавати?

Халогене су, према његовим речима, пак у неку руку чак и горе од класичних сијалица јер много греју и троше пуно електричне енергије, али и за њих постоји замена у виду лед сијалица које имају исти ефекат, а неупоредиво мање струје троше.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".