Објекат је летео изнад Алеутских острва, Аљаске и кроз Канаду пре него што се у среду појавио изнад града Билингса у Монтани, рекли су званичници, преноси Би-Би-Си.

Високи званичник одбране који је желео да остане анониман рекао је да је влада припремила борбене авионе, укључујући Ф-22, за случај да Бела кућа нареди да се објекат обори.

Фото: Профимедиа

 

Додаје да је председник САД Џозеф Бајден упознат са ситуацијом. Највиши војни званилници, укључујући министра одбране САД Лојда Остина и шефа Здружене команде војске САД генерала америчке војске Марка Милија, састали су се у среду како би проценили ниво претње.

Како је званичник рекао, одлучено је да се балон не обара због опасности да би крхотине могле да представљају опасност за људе на земљи.

Фото: Танјуг/АП

 

У Монтани, једној од најмање насељених држава у САД, налази се један од три нуклеарних силоса САД, у ваздухопловној бази Малмстром.

Званичници су навели да је "балон за надзор" летео изнад осетљивих локација ради прикупљања информација.

 

 

Огласио се Пекинг

Портпаролка министарства спољних послова Кине Мао Нинг, Кина саопштила је данас да Пекинг прати извештаје и писање медија о наводном кинеском шпијунском балону који је примећен у ваздушном простору САД и позвала на смиреност.

- Кина је одговорна земља и увек се стриктно придржавала међународних закона, а Пекинг нема намеру да нарушава територију и ваздушни простор било које суверене земље. Што се тиче балона, као што сам управо поменула, разматрамо и проверавамо ситуацију и надамо се да ће обе стране моћи заједно да се носе са тим мирно и пажљиво - рекла је Мао на редовној конференцији за медије, преноси АП.

Мао је додала да политичари и јавност треба да се уздрже од прераних закључака. Како је рекла, нема информације о томе да ли ће планирана посета америчког државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу бити одложена.

Фото: Танјуг/АП

 

Блинкен би требало да борави у Кини 5. и 6. фебруара како би са кинеским званичницима разговарао о рату у Украјини. Блинкен долази у Кину усред захлађења односа Пекинга и Вашингтона око трговине, Тајвана, људских права и територијалних претензија Кине у Јужном кинеском мору.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".