Без кафе многи људи не започињу дан, постала је неизоставни део многих култура, а често је она повод за заједничка дружења и окупљања. Чини се да смо до сада научили све о овом напитку и како се најбоље кува, међутим из Светске здравствене организације стижу нова упозорења.

Ако сте до сада приликом кувања, доливали додатну воду, јер је претходна испарила, време је да престанете са том навиком за коју стручњаци тврде да је веома штетна! На тај начин, дуплим кувањем, арсен, нитрати и флуор из воде повећавају, што је јако штетно за организам.

Светска здравствена организација упозорила је да је у таквој води за пиће највећа опасност висока количина арсена, јер може да доведе до тровања, проблема са органима за варење, дијабетесом и кардиоваскуларним болестима. Зато, знате шта вам је чинити! Боље и поново ставите воду да прокува, него да додајете нову.

С друге стране, научници су утврдили да је кафа повезана са сниженим ризиком од од дијабетеса, болести јетре, деменције и појединих типова канцера. Али, као и у свему - потребна је умереност! Савет стручњака јесте да дневни унос кофеина не би требало да преде 300 милиграма, што је отприлике око четири шоље кафе.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".