Хапшење Едгарда Грека у Сент Етјену друго је хапшење неког истакнутог италијанског мафијаша у последњих неколико недеља. Матео Месина Денаро је био у бекству 30 година, до тренутка када је задржан током посете клиници на Сицилији. Обојица су тражена због језивих убистава 1990-их.

Док је Месина Денаро био "шеф над шефовима" озлоглашене сицилијанске Коза ностре, Греко је припадао организованој криминалној групи Ндрангета из региона Калабрије са дубоког југа Италије.

Ндрангета је сада најмоћнија мафија у Италији и њени пипци се протежу широм Европе и Јужне Америке. Шездесеттрогодишњи Греко је тражен због убиства два брата током "мафијашког рата" две банде почетком 1990-их.

Стефано и Ђузепе Бартоломео су претучени на смрт у продавници рибе у малом граду Косенца јануара 1991. Њихова тела никада нису пронађена и верује се да су растворена у киселини.

Греко је био део ривалске банде, а оптужен је и за покушај убиства друге особе касније те године у истом граду. Када је првостепени судија 2006. за њим издао налог за хапшење, Греко је побегао.

Осам година касније, настанио се у француском граду Сент Етјену, југозападно од Лиона, да би на крају добио посао пица-мајстора у италијанском ресторану. Греко је преузео нови идентитет, наденувши себи име Паоло Димитрио.

До сада је осуђен на доживотну казну затвора у Италији, а за њим је био издат и европски налог за хапшење. Међутим, у јулу 2021. био је довољно сигуран у властити нови псеудоним да се чак појавио у локалним новинама, хвалећи се у чланку "регионалним и домаћим рецептима" његовог ресторана као што су равиоли, рижото и таљателе.

Греко, који је користио име криминалца из Апулије на југоистоку Италије, тада је носио седу браду и наочаре.

У чланку је назван Италијаном по рођењу, али у срцу мештанином Сент Етјена.Међутим, и даље га је прогонио главни италијански тужилац за борбу против мафије, Никола Гратери, који је деценијама водио борбу против успона Ндрангете.

У саопштењу италијанске војне полиције наведено је да су истражитељи од 2019. пратили Грекову мрежу подршке, која их је на крају преко Алпа довела до Сент Етјена. Интерпол је саопштио да је су и они били укључени у операцију против Ндрангете, док су француске власти вршиле надзор над локацијом Едгарда Грека.

Италијанска полиција је потом потврдила његов идентитет и кренула у акцију. Италијански министар унутрашњих послова Матео Пјантедоси похвалио је полицију што је привела правди једног од најгорих италијанских криминалаца. Гувернер региона Калабрија Роберто Окјуто рекао да је хапшење подвукло посвећеност Италије борби против свих облика организованог криминала.

(Би-Би-Си)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".