Братска словенска држава је одлучила да помогне Русији, па је и Књажевина Црна Гора објавила рат Јапану и послала неколицину Црногораца на фронт. Међу њима се нашао и Лексо Саичић који је у двобоју мачевима убио јапанског самураја.

Рат је однео више од 100 хиљада жртава пре него што су Русија и Јапан потписали мировни споразум. Посредством Теодора Рузвелта и САД је дошло до споразумног мира 5. септембра 1905. године.

Ипак, у овај мировни споразум није била укључена и Црна Гора. Она је променила неколико државно-правних статуса. Прво је 1910. постала краљевина, затим 1918. се уједињује са Србијом, а 1941. постаје протекторат Италијана, да би 1945. ушла у састав СФРЈ. Године 1992. улази у СРЈ, а 2003. постаје део заједничке државе Србије и Црне Горе. Тек 2006. године постаје поново независна.

Фото: Википедија

 

Тада на дневни ред и долази питање рата са Јапаном који се никада није завршио. Тако је 16. јуна у Подгорицу допутовао Акико Јаманака, заменик министра спољних послова Јапана и посебни изасланик премијера. Доставио је писмо црногорској влади у којем Јапан формално проглашава крај рата који је трајао 102 године.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".