- Покретање софтвера биће заправо круна реформисања програма физичког васпитања, започетог 2017. године. Оно што је важно је да ће софтвер омогућити наставницима и учитељима да имају увид у физички развој и моторичке способности ученика и да на основу тога прилагоде рад у школи и дају предлог одговарајућих физичких активности и вежба које треба да раде у школи, али и ван ње - навео је Ружић.

Софтвер ће пратити физички развој и развој моторичких способности ученика почев од трећег разреда основне школе (у прва два разреда предвиђено је само праћење физичког развоја ученика), као и свих средњих школа.

Учитељи и наставници физичког и здравственог васпитања радиће тестирања ученика на почетку (септембар-октобар) и на крају сваке школске године.

Иначе, министар Ружић је на конференцији навео и да ће у наредном периоду Министарство просвете имати помоћ и подршку Факултета спорта и физичког васпитања и Факултета организационих наука Универзитета у Београду у унапређивању праћења физичког развоја и моторичких способности ученика.

Фото: Танјуг

 

Истакао је да су физичке активности и бављење спортом у школском узрасту један од најважнијих фактора утицаја на правилан развој и раст и да настава физичког и здравственог васпитања утиче и на превенцију и спречавање вршњачког насиља - првенствено кроз превентивни рад у школама.

Министар Ружић је навео да је и у Стратегији развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, школски спорт препознат као стратешки значајна подршка образовно-васпитним установама у јачању њихове васпитне функције, те се, у циљу развоја здравих животних стилова и одговорног односа према здрављу, посебна пажња посвећује његовом унапређивању, а као мере, између осталих су предвиђене - формирање нових спортских секција на нивоу школе, укључивање већег броја ученика у школска општинска спортска такмичења, испитивање интересовања ученика за школским спортским активностима и потреба родитеља за укључивањем деце у спортске активности, популаризација женског спорта, изградња и адаптација и инвестиционо улагање и одржавање фискултурних сала и терена.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".