Верници Српске православне цркве сутра обележавају Преподобног Јевтимија Великог, светитеља из 5. века којег су још за живота поштовали и називали "сином светлости".

Овај светац је рођен у јерменском граду Мелитини близу реке Еуфрата око 377. године, од родитеља племенитих и знаменитих. Био је јединац, рођен захваљујући молитвама своје мајке Дионисије.

Он је и дане и ноћи испуњавао молитвом.

Око њега су се сабраше многи ученици, од којих су неки славни светитељи, као: Кириак Отшелник, Сава Освећени, Теоктист и други.

Био је велики чудотворац: терао је демоне, лечио тешке болести, извео воду у пустињу, умножио хлеб, прорицао. Монахе је учио да воле рад и говорио им: "Ако ви без свога труда једете хлеб, значи ви једете туђи труд".

О љубави је говорио: "Што је со хлебу, то је љубав осталим врлинама". Прве недеље Часног Поста он се удаљавао у пустињу и тамо остајао у ћутању до пред Васкрс. За његова живота створи се у близини његове пећине огромна лавра која је после вековима била препуна монаха као кошница пчела. Последња му је заповест била, да се капија манастира никад не буде затворена.

Јевтимије је умро се у деведесет седмој години живота, 473. године. На погребу му је био и патријарх јерусалимски Анастасије. Цео дан патријарх је чекао, док је огромна маса народа целивала светитеља, и тек увече успео је да доврши опело. Седмог дана по смрти Јевтимије се јавио свом ученику Доментијану, сав светао и радостан.

На овај дан сматра се да је велики грех отерати просјака са прага или одбити да пружите помоћ некоме ко је тражи. Ако то учините, према веровању, увредићете Светог Јевтимија и остати без његовог благослова, те вам ништа неће ићи од руке.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".