Многи се надају да ће на играма на срећу добити огромну суму новца и да ће им такав "дар са неба" решити већину животних проблема. 

Милан П. (52) из села у близини Остружнице један је од оних који је добио више од пола милиона евра на лутрији пре неколико година и за МОНДО је открио на шта је потрошио новац, да ли је то заиста таква срећа као што многи мисле и да ли је нешто од те вртоглаве цифре остало. 

Волео да се коцка

Милан П. из Остружнице који се раније бавио продајом пољопривредних машина, ожењен је, има двоје деце и унуке, испричао је како је открио да је он срећни добитник. 

- Нисам ништа предосетио, рачунао или сањао бројеве, нити измишљао методе. Увек сам волео да коцкам из забаве, али никада нисам добио толику суму. То је истовремено тренутак среће и страха када сам сазнао за добитак. Био сам поносан, знао сам да са тим парама могу да обезбедим децу и унуке. Али, све време мислим да ће ми неко рећи да је све шала, да нисам добитник. То се није десило. Када сам видео новац на свом рачуну, то је невероватан осећај. Још невероватније јесте што је све дошло тако с неба - каже Милан П. 

Мештани брзо схватили ко је добитник

Када је саопштио укућанима, договорили су се да никоме не говоре за добитак, док се не утврди како ће се новац потрошити. Ипак, како каже, та тајна није дуго опстала. 

- Тешко је ћутати о нечему таквом. Сви чују да је био неки добитак, па повежу. Још ако сконтају да вас нигде нема тих дана, то је онда то. Сви  смо одмах били у неком грчу, имамо тајну, не смеш ни са ким ни радост да поделиш, а не можеш ни да ћутиш, када сви знају. Жена је имала своје идеје, син је мислио да све треба да се уложи у неки нови посао за који ми никада нисмо чули и ништа не знамо, снајка је мислила да све треба да се остави унуцима, општи хаос. Љутили су се што сам мислио да ја треба да одлучим - каже Милан П. 

СВИ ХТЕЛИ ДА СЕ ОКОРИСТЕ

У почетку смо се сви стискали, али брзо смо почели да трошимо. Одједном нам је требало све, и машине, и одвојена кућа, и стан у Београду, и сваком своја кола, каже саговорник. 

- Када се по селу сазнало ко је добитник, сви су почели да нас гледају другачије. Видео сам да се нико не радује, већ те само гледају некако другачије. Ако их частиш и купиш пиво, крену да ти причају своју муку, не би ли им помогао више. Неки су питали за помоћ, неки су хтели да саветују, али сви су хтели да се овајде. Прија ти када се непознати људи распитују, када те људи гледају, окрећу се за тобом, али брзо схватиш да то није добро - каже он за медије. 

Деца хтела само да "шефују"

Како каже, он је хтео све да надокнади, да "буде господин", да може да купи све што жели. То је најпре био нови аутомобил, гардероба и некретине. 

- Као да ме нека сила гонила да се тога ослобађам, јер сам знао да је пало са неба. Улагао сам ја новац и у послове са неким месарама и пољопривредницима, али ту је дошло до лошег калкулисања. Стављао сам нешто у банку на штедњу, али су то деца све покупила. Ништа нису хтела да раде, само да шефују. Ја сам то видео али нисам смео ништа да кажем, одмах се посвађамо. Жена је знала да имам неку другу са стране, почело је да јој смета што и ту иду паре - каже Милан П.

"Нисам бизнисмен нити економиста"

Није умео да располаже тако великим парама и знао је да ће му разни "рођаци и пријатељи" доћи главе. Када га питају како је успео да проћерда толике паре, покушава да објасним да "не постоји богатство које не може да се потроши", каже он.

- Знам да ме многи у селу нису волели, да су мислили да сам коцкар и нерадник. Хтео сам да им покажем да није тако, да живим добро, да сам нешто успео. Куповао сам одела за која никада нисам чуо, само зато што су скупа. Али, све то није страшно, треба човек и то да доживи. Главни проблем је што сам почео много да се коцкам и то је почело да утиче на моју породицу. Као да сам хтео да заборавим да на одговорност, јер шта год урадим са парама, неко ће да ме криви. Ја нисам неки бизнисмен, економиста, па да знам шта је најбоље - каже Милан П. 

Како дошло - тако и отишло

Како каже, било је људи којима је помогао, али на "једног коме пружи помоћ долазило је њих петоро са тужном причом", па се наљуте ако не добију то што су тражили. 

- Има много људи који мисле да сам заслужио ту несрећу, али ја ништа лоше нисам урадио, нисам никоме украо, поштено сам добио паре. Дао сам цркви један део пара и од тада ми је лакше. Све је кренуло да се топи и нестаје великом брзином. Све у свему, новац нам је трајао две године. Сада нисмо потпуно банкротирали, али нема новца како је било. Може да се каже да смо тамо где смо били на почетку. Како дошло, тако и отишло. Када смо се мало растеретили, мислим да су нам односи у породици поправили. 

Има и другачијих прича

Ипак, да су искуства након добијања на лутрији различита потврђују случајеви Београђанке М. А. која је добила кола и стан на лотоу пре неколико година и како каже, њена породица и она наставили су да живе сасвим обичним животом. 

- Када смо добили новац, око 300.000 евра, деца нису ни знала. Прво смо платиили дугове које смо имали, а затим купили нова кола, једна за нас четворо. Затим смо сину који студира стоматологију купили стан. Највећи део новца ће отићи на његово школовање. Нисмо желели ништа да мењамо, да купујемо скупе ствари, само да олакшамо себи живот и тако је и било. То гледамо као поклон. Знамо да су то паре веће него што сви зарадимо за две године - каже Београђанка М.А. 

Потрошили новац на најважнији"

Према њеним речима, најважније за свакога коме се деси та срећа да добије велики новац, јесте да не мисли да је то богатство коме нема краја и да су тиме сви проблеми решени. 

- Ми смо били свесни шта је за нас најважније, а то је обезбеђивање крова над главом и школовање. Нисмо ни од кога крили колико смо добили и на шта смо дали паре. Многи су нас питали зашто нисмо отишли на путовања по свету, пријатељице су имале списак третмана које би урадиле са тим новцем. То је можда у реду за некога ко то зарађује и има свакодневни прилив, код нас то није био случај, били смо тога свесни и дали смо новац за најважније ствари - каже М.А. 

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".