Ђоковић је у финалу отвореног првенства Аустралије рутински савладао Грка Стефаноса Циципаса са 3:0 у сетовима и освојио свој 22. гренд слем турнир, чиме се изједначио са Рафаелом Надалом.

После овог успеха, на друштвеним мрежама појавила се занимљива теорија да је Србина у Аустралији може да победи само суд. 

Фото: Профимедиа

 

Занимљива је чињеница да Новак никада није изгубио меч на Аустралијан опену када би се пласирао у полуфинале. Последњи пораз у Мелбурну Ђоковић је доживео у осмини финала 2018. године, када га је савладао Чунг Хјон са 3:0 (7:6, 7:5, 7:6) у сетовима.

Интересантно је да је Хјон један од само осам тенисера који су успели да савладају светског броја један на Аустралијан опену.

Фото: Твитер/@AustralianOpen

 

Поред тога, овом победом постао је први корејски тенисер који се пласирао у четвртфинале неког гренд слем турнира.

Овај некада изузетно талентовани јужнокорејски тенисер остварио је највећи успех у каријери, а онда је у полуфиналу због повреде морао да преда меч против Федерера.

 

 

Иако му је предвиђана блистава каријера и висок пласман на АТП листи, Хјон је нестао из светског тениса због низа повреда које су му уништиле каријеру. Од августа прошле године се чак ни не налази на АТП листи, а био је победник првог издања турнира будућих звезда „Неxт Ген АТП Финалс“. Хјон је тада био бољи од неких садашњих звезда светског тениса - Данила Медведева, Андреја Рубљова и Дениса Шаповалова.

Фото: Профимедиа

 

Чунг је пар месеци после победе над Новаком, у априлу 2018. године, стигао чак и до 19. места на АТП листи и то му је био најбољи пласман у каријери.

Нажалост, није успео да оствари пун потенцијал због низа повреда које су га задесиле. Те године је најпре пропустио Ролан Гарос, а потом и Вимблдом. Играо је само на УС опену, али на том турниру је испао већ у другом колу. 

Повреда леђа зауставила га је 2021. и држала га ван терена готово до краја прошле године, када је заиграо на турниру парова у Сеулу.

Последњи меч у синглу 26-годишњи тенисер одиграо је пре две и по године.

Данас Чунг данас има 26 година, а занимљиво да је готово случајно постао тенисер. Наиме, родитељи су га послали на тенис како би поправио вид, пошто пати од тешког астигматизма због чега увек носи наочаре.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".