Др Панзаловић је из Клиничког центра у Бањој Луци, где је лечен због вишеструких напада смртоносне вентрикуларне тахикардије, хеликоптером транспортован у Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, где је урађена катетерска аблација вентрикуларне тахикардије, односно одстрањивање болесног дела срчаног мишића леве коморе.

Том приликом, третирано је девет спорних места на срцу, због којих су настајале тахикардије. Интервенција је трајала пет и по сати и протекла је без компликација. Пацијент је данас опорављен отпуштен на кућно лечење, саопштио је Институт "Дедиње".

- Услед напада вентрикуларне тахикардије, код нашег пацијента је био присутан велики број електрошокова из уграђеног кардиовертер дефибрилатора. Том приликом, урадили смо катетерску аблацију, односно технику којом се одстрањују срчане аритмије. Аблацију смо извели помоћу специјалног ЦАРТО 3Д мапинг система, који омогућава визуелизацију срца, и олакшавају лекару да успостави прецизну дијагнозу и омогући адекватно лечење поремећаја ритма, на месту где он настаје. ЦАРТО 3Д мапинг система представља најсавременију технологију која, тренутно, постоји у лечењу ове болести. Ми у ,,Дедињу“ годишње урадимо око 50 оваквих интервенција, при чему, најчешће, пацијенти код нас дођу у већ стабилном стању. У овом случају, пацијент је стигао у стању тахикардије, одмах на болничком пријему, примењени су спољни електрошокови. При том, пацијент је имао уграђен кардиовертер дефибрилатор, који је емитовао електрошокове, али они нису могли да зауставе непрекидне тахикардије, које ми, стручно називамо електричном олујом. На срећу, нашег пацијента данас отпуштамо кући, уз одговарајућу прописану терапију за његову основну болест – казао је електрофизиолог, др Велибор Ристић, помоћник управника клинике за кардиологију Института ,,Дедиње“.

Фото: Институт "Дедиње"

 

Др Ристић објашњава да је вентрикуларна тахикардија поремећај који је веома опасан, јер срце куца толико брзо да, понекад, не може да добије довољно крви. При том, она може да прерасте и у вентрикуларну фибрилацију - потенцијално смртоносан неправилан срчани ритам. Најчешћи узроци су срчани удар, претходна операција на срцу, инсуфицијенција и траума срца, употреба недозвољених лекова, урођене срчане мане, хемијске абнормалности у крви и претерана активност штитне жлезде, док симптоми, како каже др Ристић, могу бити лупање срца, убрзан срчани ритам, криза свести, најава пада у несвест, заношење, кратак дах, бол у грудима, знојење…

Фото: Институт "Дедиње"

 

- Захваљујем се Републици Српској на брзини, ефикасности и начину на који сам у рекордном временском року пребачен из УКЦ Република Српска у Бањој Луци, где, неспорно, постоје одлични услови за лечење пацијената. Лекарски тим Републике Српске је учинио све да ми у том моменту помогне. Међутим, пошто се радило о тешком поремећају срчаног ритма, ситуација је налагала да морам доћи у установу врхунског ранга, какав је Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, са чим сам се, без задршке, одмах сложио. Знам да је то установа са традицијом и великим искуством, одличним стручњацима. Све је функционисало префектно, од пријема, смештаја и осталих медицинских поступака. Захваљујем се целокупном тиму који је решио овај мој, нимало, једноставан здравствени проблем. Хвала вам на бризи и подршци, без иједног питања ко сам и одакле сам. Одушевила ме је посвећеност и енергија тима на челу са др Ристићем, улила ми је сигурност, те нисам имао никакве сумње у њихов рад и знање. Свестан сам да је у питању била опсежна интервенција и да ми треба времена да се кондиционо опоравим. Оно што је најважније је да се тренутно осећам одлично, срчани ритам ми је стабилан, а то је у овом моменту најбитније. Очекујем да ћу се убрзо вратити свом послу и то ће ми бити највећа сатисфакција. Посебно сам импресиониран енергијом проф. др Бојића, његовој посвећености пацијентима и свим запосленим. Жао ми је што Институт ,,Дедиње“ нема свој хелиодром, па вам од свег срца желим остварење те идеје, на добро, пре свега пацијената – казао је др Панзаловић, који се након неколико проведених дана у болници, осврнуо и на рад медицинских сестара Института ,,Дедиње“.

- Велика је ствар што у Институту имате врхунски обучене сестре који знају свој посао, које су брижне и посвећене – казао је он.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш