Праве зиме претходних дана било је само на планинама, док се у осталим пределима тек забелео снег, а данас ће у Србији бити стабилно и суво са сунчаним интервалима.

Дуваће слаб до умерен западни и југозападни ветар. Јутарња температура биће од -6 до 0°Ц, у Београду -2°Ц, максимална дневна од 2 до 6°Ц, у Београду до 4°Ц, најавио је метеоролог Ђорђе Ђурић.

Према његовим речима, истовремено ће се веома снажан циклон премештати преко северне Европе и у уторак ће се налазити над истоком континента. У склопу овог циклона преко нашег подручја у уторак ће прећи ослабљени хладни фронт са кишом, на планинама са снегом, а ујутро се суснежица и снег очекују и у нижим пределима.

- На северу Србије и у Београду биће суво. Хладни фронт условиће и јак северозападни ветар. Пространа висинска долина са североистока која ће се спустити до нашег подручја, својом главнином продраће источније. Максимална температура у уторак у Србији биће од 4 до 8°Ц, у Београду до 6°Ц – каже Ђурић.

Метеоролог прогнозира да се у среду под утицајем антициклона и виског ваздушног притиска очекује стабилно и суво са сунчаним интервалима, а под утицајем висинског термичког гребена са југозапада, очекује се и продор осетно топлије ваздушне масе са Медитерана.

Максимална температура биће од 6 до 12°Ц, у Београду до 10°Ц, а дуваће југозападни ветар.

У четвртак се преко севера Европе очекује премештање још једног веома снажног циклона, који ће само својим ободним делом захватити Србију, али се истовренемено са севера очекује продор простране висинске долине и продор хладног фронта.

- Оваква синоптичка ситуација условиће са севера према југу наоблачење и захлађење са кишом, на планинама са снегом, а потом ће киша и у нижим пределима прећи у суснежицу и снег. Почеће да дува јак северозападни ветар. Максимална температура од 4 до 8°Ц, у Београду до 6°Ц, крајем дана у паду – наводи Ђорђе Ђурић.

У петак и током викенда стиже до Србије стиже продор веома хладне ваздушне масе са североистока. Истовремено, над западном Европом налазиће се веома снажан антициклон, уз веома висок ваздушни притисак. Оваква синоптичка ситуација условиће над нашим подручјем веома снажно северно струјање, уз продор веома хладне ваздушне масе са североистока.

- Наше подручје налазиће се и на граничном делу антицклона са запада и циклона са истока. У петак и у суботу у Србији се очекује снег, а главнина падавина очекује се у јужним, централним и источним пределима. За сада је веома незахвално давати информације колико се снега очекује, а све зависи и од секундарног циклона, који ће према тренутним прогнозама налазити над Турском и праву зиму са обилним снегом донети Турској и егејском делу Грчке – каже метеоролог и објашњава да уколико се циклон буде налазио источније, то ће знатно мање снега бити над нашим подручјем и обрнуто.

Уз јак северозападни ветар, максимална температура у петак биће од 0 до 4°Ц, а за викенд од -3°Ц на југу до 3°Ц на северу Србије, у Београду до 2°Ц.

И док ће наше подручје бити под утицајем веома хладне ваздушне масе са истока Европе, термички гребен налазиће се над западном Европом, уз знатно више температуре, а јак антицклон условиће стабилно време и спречаваће продор циклона и облачности са падавинама и продор топлије ваздушне масе са Атлантика према копненом делу Европе и према нашем подручју.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш